Свободно време

Ген определя в коя част на деня сме активни

А вие кой ген носите?

23.05.2013г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Човешкият организъм е изключително сложна система. В продължение на много години модерната наука изучава неговата специфика и същност. Нещо любопитно, установено от учените, ще ви помогне да си отговорите на въпроса защо сутрин толкова много ви се спи, а вечер сте по-дейни.

Свързани статии

Истината е, че това кога сме по-трудоспособни се определя от ген, който е по-дълъг или по-къс. Как сте сутрин рано, имате ли нужда от чаша хубаво кафе, за да отворите очи? Чувствате ли се ужасно? Тогава следващите редове са за вас.

Учени от университета в Surrey провели проучване сред 500 човека. На тях са им били задавани въпроси за техния начин на живот. Например: В коя част на деня предпочитат да правят физически упражнения, да учат и като колко трудно определят сутрешното си ставане.

Изводът е, че някои хора имат един точно определен къс ген, а други - дълъг. Хората, които имат този дълъг ген, обикновено са тези, които сутрин се събуждат бодри и са активни през тази част от деня, но по-рано се изморяват.

Тези с въпросния къс ген, обикновено са активни вечер, но имат проблеми със сутрешното ранно ставане. Според специалистите, има начин да променим това, променяйки „часовника на тялото ни“.

Ако вие сте активни сутрин и можете да започнете работа в ранните часове, опитайте се да приключите по-рано. Но, ако не сте ранобудни, може би е по-добре да започнете работа към обед, и да работите до вечерта.

Получава се нещо такова : от 07:00ч. до 15:00ч. и от 12:00ч. до 20:00ч.

А вие кой ген носите?

Снимка: Sxc.hu

Коментирай