Свободно време

Кои митове за Клеопатра са развенчани

„Клеопатра: Биография“ – Стейси Шиф

23.07.2013г. / 17 40ч.
Аз жената
Кои митове за Клеопатра са развенчани

Родена 69 година преди Христа, Клеопатра се възкачва на престола, когато е едва на 18 години. Когато младото момиче идва на власт тя е омъжена за 10-годишния си брат Птоломей и според волята на баща им те трябва да управляват заедно. Вероятно родителите й също са имали роднинска връзка. Египетската традиция за кръвосмешения е възприета от македонските предци, управлявали земите след смъртта на Александър Македонски. Но Клеопатра не иска повече да живее в измислен брак с брат си или да дели властта с малко момче. Младото момиче внимателно се е учило от грешките на баща си, както и от неговите успехи, отправяйки поглед в бъдещето, когато тя ще управлява Египет. И когато това време идва, царицата трябва да удостовери верността си към Рим, за да запази короната си. Прави го по такъв начин, че историята й все още една от най-ярките.

След като попада в немилост при неуспешния си опит за заговор срещу брат си и съветниците му, Клеопатра се вмъква в собствения си дворец, пъхната в чувал, за да получи шанс да се представи на Юлий Цезар, който използва политическата криза в Египет, за да окупира столицата. Дори и най-върлите й противници признават, че младата жена е притежавала невероятен магнетизъм и изключителен интелект, но все пак никой не може да даде обяснение защо Цезар предпочита да подкрепи нейната хегемония пред това да направи Египет провинция на Рим. Какви способи е използвала Клеопатра пред един от влиятелните мъже за времето си – никой не може да каже. Цезар остава месеци наред в Александрия, оставяйки собствената си империя. Историята знае само, че след напускането му Клеопатра е вече бременна.

Смъртоносната битка срещу брат й определя съдбата й до края на дните. Връзката й с Юлий Цезар е между страстта и политическата стратегия, След трагичната му смърт започва деветгодишна връзка с вече омъжения Марк Антоний, на когото ражда още три деца. Силното им желание да построят заедно нова империя убива и двамата.

В „Клеопатра: Биография“ ще се развенчаят много митове за една от най-харизматичните фигури на всички времена. Египетската царица не е египтянка, а гъркиня, не е била тъмнокоса, а по-скоро руса. Предците й са се избивали взаимно, но не са виждали нищо нередно в това, консумирали са кръвосмешения без дори да им прави впечатление. Клеопатра трудно би могла да се впише в холивудските критерии за красота, за разлика от Анджелина Джоли, която ще я изиграе в най-новия филм за магнетичната царица.

Книгата е една нова гледна точка към Клеопатра, досега скривана от александрийската мараня, шекспировата драма и виолетовите очи на Елизабет Тейлър; един портрет, обрисуван с изящен език и изпъстрен с цитати от древни историци.

За авторката:

Стейси Шиф е автор на Вера (Госпожа Набокова), носител на наградите „Пулицър“ и „Сент Екзюпери“, финалист за наградата „Пулицър“ с Една мащабна импровизация: Франклин, Франция и раждането на Америка, носител на наградата „Джордж Вашингтон“ и на Посланическата награда за книга на годината. Носителка на Академичната награда за литература на Американската академия за изкуство и литература.

Този забележителен разказ за живота на една от най-известните исторически личности ще се превърне в класика.
Саймън Уинчестър

Биографката, носителка на наградата „Пулицър“, оживотворява най-интригуващата жена в световната история – Клеопатра, последната владетелка на Египет.

Дворецът й сияе в оникс, гранат и злато, но още по-разточителни са политическите и любовните интриги. Преди всичко Клеопатра е проницателен стратег и изобретателен преговарящ. Макар да живее по-малко от четирийсет години, тя преправя контурите на древния свят.

Омъжва се два пъти, всеки път за свой брат. Води жестока гражданска война срещу първия, когато двамата са още тийнейджъри. Убива втория с отрова. Отстранява и амбициозната си сестра; кръвосмешението и убийствата са семеен специалитет. Най-вероятно Клеопатра е делила постеля само с двама мъже. Те обаче са Юлий Цезар и Марк Антоний – най-популярните римляни по онова време. И двамата имат съпруги. Клеопатра ражда дете на Цезар, а след убийството му – още три на протежето му. Тя вече е най-богатият владетел в Средиземноморието; връзката й с Марк Антоний потвърждава статута й на най-влиятелна жена на епохата. Двамата се опитват да създадат нова империя в съюз, който ги обрича на смърт. Оттогава Клеопатра се е вклинила във въображението ни.

Известна дълго преди да се обвие с лоша слава, Клеопатра е влязла в историята по погрешни причини. Шекспир и Шоу й вменяват думи. Микеланджело, Тиеполо и Елизабет Тейлър прикрепят лик към името й. През годините неуловимият характер на Клеопатра и драматичният й живот потъват в мрак. Завръщайки се майсторски към класическите източници, Стейси Шиф дръзко отделя факта от фикцията, за да спаси магнетичната владетелка, чиято смърт слага началото на нов световен ред. Стейси Шиф ни предлага подробна, епична по обхват, ярка и оригинална реконструкция на един смайващ живот.

„Клеопатра е погребана под столетни лъжи и Стейси Шиф се позовава на забележителните й дарования, за да я съживи. Остроумно, ясно и елегантно, Шиф постига това, което само най-добрите писатели умеят – създава нов свят.“
Трейси Кидър

„Прекрасен тандем – най-блазнещата и неуловима жена в историята и един от най-талантливите биографи на нашето време. Стилът, както и лидерството, се поддава трудно на определения, но го разпознаваме, когато го видим. Тук го виждаме на всяка страница.“
Джоузеф Дж. Елис

„Благодарение на талантливия историк действителната история зазвучава по-вълнуващо от романтичния мит. Стейси Шиф, талантлив историк и писател, смъква натрупаните пластове и разкрива истинската Клеопатра – жена, по-интересна от Холивудската версия и, както се оказва, забележителна владетелка.“
Евън Томас

Една от десетте книги на New York Times за 2010 година.

Най-добра биография според Kirkus за 2010 година.

Очаквайте филма за живота на Клеопатра по книгата на Стейси Шиф със специалното участие на Анджелина Джоли.

На книжния пазар от 8 юли 2013 г.
Превод от английски: Емилия Ничева-Карастойчева
Обем: 332 стр.
Издателство: „Сиела“ 
ISBN 978-954-28-1341-5
Корична цена: 15 лв.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота