Свободно време

Най-голямата котка в света пристига на изложба у нас

Над 100 котки от 40 породи ще участват във форума между 14 и 15 септември 2013

02.09.2013г. / 13 50ч.
Аз жената
Най-голямата котка в света пристига на изложба у нас

Над 100 елитни котки от 40 породи с доказано родословие ще участват в международната фелиноложка изложба на 14 и 15 септември 2013 г. в Кемпински хотел Зографски в столицата. Събитието е с благотворителна кауза и се провежда по повод деня на София с подкрепата на Столична община. Средствата, събрани от различните дейности в програмата, ще бъдат дарени за нуждите на деца със сърдечносъдови заболявания от детското отделение в Национална кардиологична болница.

Едни от най-атрактивните участници ще бъдат представителите на Мейн Куун, призната официално за най-едрата порода домашни котки в света. Теглото им достига 15 кг, а от тази порода е и най-дългата котка в света, записана в Книгата на рекордите „Гинес“ с постижение от 1, 23 м от носа до крайчеца на опашката. Името на котките Мейн Куун е комбинация от географското название на щата Мейн в САЩ, където са селектирани и очевидната им прилика с енот ( на английски coon). Често наричани “котки-гиганти“, те са активни, умни и дружелюбни. За разлика от обичайното при котките Мейн Куун-ите харесват водата, обичат да играят с деца и кучета.

Свързани статии

В изложбата със състезателен характер ще се съревновават и котки от непоказвани до момента у нас породи, но организаторите от Асоциация Елитни Котки (БАЕК) и Московски клуб “Chatte Noir“ все още пазят участниците в тайна. Топ елитните котки пристигат специално за събитието от Русия, Украйна, Франция, Италия, Германия, Малта, Чехия, Испания, САЩ и др., както и от цяла България. Расовите екземпляри, чиято цена може да надхвърли 5 000 евро, ще дефилират пред компетентното жури от 8 международни съдии с над 20-годишен стаж, които ще ги оценят по редица критерии в различни категории.

По време на изложбата ще бъде проведена и образователна акция за нуждата от ваксинация при котките като част от националната кампания „ОКотки“. За разлика от всички участници, огромна част от мъркащите домашни любимци у нас не са ваксинирани. Причините според ветеринарните лекари са комплексни, но обикновено са свързани с липсата на информация за това, че котките трябва да се ваксинират дори да се отглеждат в апартамент или къща.

„Те могат да се заразят с опасни и дори смъртоносни вируси, дори да не излизат навън. Достатъчно е хората да им ги донесат с обувките отвън, например. Освен това често стопаните не знаят, че вече има ваксини от ново поколение, а процедурата е бърза, безопасна и не причинява страдание“, обясняват ветеринарните лекари, подкрепили кампанията. По техни наблюдения ваксинацията понякога пропускат да направят дори стопаните на расовите котки. Ето защо статистиката в момента у нас е стряскаща – едва под 5% от котките са ваксинирани, като за сравнение цифрата за ЕС е над 35%. За да се запознаят хората с рисковете и ползите по време на изложбата ще бъдат осигурени информационни материали и безплатна консултация. Няколко късметлии ще спечелят и безплатна ваксинация с ваксина от последно поколение за своята котка.

Здравето на котките ще е основен фокус на изложбата, като в темата ще се включат специалисти от различни области на фелинологията, храненето, медицината, научните среди и развъдчиците. Лекари от Централна Ветеринарна клиника и специалисти от водещи фармацевтични компании ще представят своите виждания за най-добрите грижи за здравето на любимците.

Коментирай