Свободно време

Невиждан провокативен спектакъл в програмата на Sofia Dance Week

Непредсказуемият Иво Димчев ще предизвика публиката на шестия Sofia Dance Week

09.10.2013г. / 14 00ч.
Мария Дуковска
Иво Димчев.

Иво Димчев.

Непредсказуемият Иво Димчев ще излезе на сцената на Модерен театър на 10 октомври, четвъртък, за един късен провокативен спектакъл – от 21.00 часа. P Project е нещо, което досега не се е случвало на българска сцена, и замисълът на българина, който твори в Белгия и е известен в цял свят, е да провокира публиката да се превърне в повече от зрител. Иво е една от запазените марки на фестивала за съвременен танц Sofia Dance Week и тази година пристига с представление, което не е показвано на българска сцена. Спектакълът е част от международната програма на Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Белгия.

 

Свързани статии

P project е интерактивно представление, базирано на думи, които започват „P“ (п) като пиано, попърс, проститутка, принтер и др. Иво Димчев се впуска в свободно изследване на случайността, за да докаже нейната несъстоятелност. За първи път артистът се доверява на съ-авторството на публиката и оставя драматургията на представлението на нейното благоволение. Зрителите са въвлечени да участват по своеобразни начини под импровизираното музициране на Иво Димчев. Обичайните им представи за изкуство, за умение, за благоприличие, за реалност и фикционалност са предизвикани. Колкото е по-еманципиран, свободен и съ-участващ е зрителят, толкова по-добре се изпълнява формулата на заложената „случайност“. Спектакълът ще ви забавлява, докато неусетно ви накара да се осмелите да срещнете собствените си граници и да ги прескочите.

Иво Димчев е актьор, танцьор, пърформър, физически артист, занимава се със съвременни форми на танц като хореограф и изпълнител и вече е едно от имената-емблеми със световна кариера. Той е основател на фондация „Humarts“, която всяка година организира в България национален конкурс за съвременна хореография. В Брюксел отваря собствено сценично пространство Volksroom, където представя млади артисти. От януари 2013 г. Иво Димчев е резидентен артист в Kaaitheater за 4 години.

Представленията му са в граничните пространства между театъра, танца, пърформанса, физическата инсталация. Те са изключително двойнствени заради едновременното наличие на болезненост и ирония, автобиографичност и измислица, откровение и изкуственост, мяра и извънмерност, красота и грозота. В представленията си Иво Димчев смесва различни изпълнителски инструменти – глас, движение, пластика, реч, пеене, които скулптират интензивно емоционално и технически овладяно присъствие. От сцената залива неистова енергия, която се пласира през изключителното техне на тренираното тяло, обработения глас, прецизираната хореография. Двойнствеността на сценичното му присъствие – стряскащо откровение, облечено в хладна прецизност на изпълнението – произвежда смазващото въздействие на всеки негов сценичен жест и образ.

Видео:

Концепция – Иво Димчев
Изпълнение – Иво Димчев и други
Software – Matteo Sisti Settee
Копродукция – Kaaitheater Brussels, Impulstanz Wien, Frascati/Amsterdam, Trouble festival/Les Halles, Hebbel theater / Berlin, Volksroom, Humarts Foundation

Международната програма на Sofia Dance Week 2013 представя общо 6 спектакъла на едни от водещите танцови компании от Испания, Великобритания, Южна Корея, Швеция, Белгия и Ню Йорк, САЩ.

Билети:

Цените на билетите за един спектакъл са по 10 и 15 лв, с изключение на Peridance Contemporary Dance Company и Фондация „Танцово изкуство-Илиев“ – по 10, 15 и 20 лв. Цените за представленията от „Българския шоукейс“ са по 5 лв. Предлага се и специален фестивален билет на цена от 50 лв, с който ще са достъпни всички спектакли от фестивала, с изключение на детския спектакъл Animal Carnival.

Билети могат да се закупят в партньорската мрежа на Eventim и от eventim.bg.

Коментирай
Свободно време