Свободно време

Вдъхновяващи разкази от носителка на Ордена на Британската империя

„Портобело Роуд“ – разкази от Мюриъл Спарк

25.11.2014г. / 17 08ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Сиела"

Снимка: Издателство "Сиела"

За авторката:

Мюриъл Спарк (1918-2006) е родена в Единбург, в семейството на евреин и англичанка. Израства в родния си град и работи последователно като секретарка в универсален магазин, автор на статии за различни списания и художествен редактор, преди да публикува първия си роман през 1957 година. Автор е на двайсет и два романа, пет сборника с разкази, няколко пиеси, поезия, критически текстове и биографии на Емили Бронте, Мери Шели и Джон Мейсфилд. Лаконичният й стил и специфичният й черен хумор я превръщат в един от най-значимите английски писатели на двайсети век, а критиците и читателите често я сравняват с Ивлин Уо и Греъм Грийн.

За неин шедьовър се смята романът „Разцветът на госпожица Джийн Броуди“, по който са снимани филм и телевизионен сериал. Романът е издаван и в България.

Сред публикуваните на български нейни романи са „Момичета със скромни средства“, „Лице за публиката“, „Преднамерено шляене“, „Балада за Пекъм Рай“.

Многото й литературни отличия включват наградата „Джеймс Тейт Блек мемориал“, наградата „Дейвид Коен“, давана за изключителни литературни заслуги и известна като „британския Нобел“, наградата „Т. С. Елиът“ на фондация „Ингерсол“, наградата „Златна писалка“ на международния ПЕН-клуб.

През 1993 година Мюриъл Спарк е удостоена с Ордена на Британската империя за заслуги към короната и нацията. Единствената друга британска писателка, удостоена с престижното отличие, е Айрис Мърдок.

Спарк умира в дома си във Флоренция, Италия, през 2006 година.

Критически отзиви за разказите:

„Не само забавно, а и стряскащо оригинално четиво“
Уошингтън Поуст

„Мюриъл Спарк е един от най-изтънчените създатели на комедийно-метафизично забавление.“
Ню Йорк Таймс

„Спарк пише на сериозни теми, но подходът й към тях е лек като перце.“
Ню Йорк Таймс

„Можем да оценим подобаващо своеобразните й литературни постижения само ако признаем неуместността на собствените си критерии.“
Ню Стейтсмън

За разказите:

Разказите на Мюриъл Спарк, за първи път издадени в България, са очарователни житейски истории.

Непредсказуеми и вдъхновяващи, понякога тъжни, понякога весели, събитията се случват, съпроводени невинаги с правилното отношение към живота. Някои от разказите връщат около век и повече назад в Африка, където живее смесено население от англичани, холандци и африканци. Други представят реалността в провинцията и големия град. Сюжетите са различни, лаконични, но увлекателни и доставят наслада на всеки, осмелил се да вкуси от тях. Интересна е срещата с човека, който „мете опадалите листа в сърцето на мъглицата“, с младежа, открил непредсказуема формула за тайните на щастието, също така да се проследи как човешки живот може да бъде олицетворен в една птича песен и поуките и удоволствието от други вълнуващи приключения по страниците. Героите, понякога самотни, останали с неразбрано чувство за добродетели, друг път обкръжени с голямо внимание, но всички толкова наивни към предизвикателствата, изпречили се на пътя им. Присъстват различни образи: богатата, егоистична жена, беднякът, робите, слугинята, веселият луд и много други, но всеки от тях прави неволни грешки и претърпява драстични последствия. Емоциите преминават от пълно безразличие до прекомерно желание за чувства, любов, авантюри...

Чрез специфичен черен хумор е представено разнообразие от човешки характери, но често с погрешна философия за живота.

Някои от историите в книгата ще ви разсмеят, други натъжат, трети ще ви очароват и захвърлят в размисли, но всяка крие изненади, удоволствие и капчици истина за човешкото съществуване. Прочетете ги!

На книжния пазар от 11 ноември 2013 г.
Обем: 544 стр.
Превод от английски: Ани Орешкова
Издателство: „Сиела“
ISBN: 978-954-28-1396-5
Корична цена: 18 лв.

Прочетете още:

Коментирай