Свободно време

Рицари, замъци, кръстоносни походи

„Коранът от Йерусалим“ – Хесус Маесо де ла Торе

26.11.2014г. / 17 08ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Сиела"

Снимка: Издателство "Сиела"

За автора:

Хесус Маесо де ла Торе е испански писател и журналист, най-известен с историческите си романи. Роден е през 1949 година в Убеда, Испания. Учи история и философия, известно време се занимава с преподавателска дейност. Но академичните среди не отговарят на авантюристичния му интерес и той започва да работи като разследващ журналист. През 2000 година публикува първия си исторически роман, с което поставя началото на поредицата от бестселъри. Носител е на множество литературни награди, а книгите му са превеждани по цял свят. Той е автор на романа „Пророчеството на Корана“.

За книгата:

Каква ли загадъчна връзка обединява военен трибунал с един тамплиер в Каркасона, кражбата на свещени реликви от Новия Храм на тамплиерите в Лондон с изчезването на Корана от Йерусалим?

Отговорът на тези въпроси го знаят четирима герои от различен произход, обединени от необикновено твърдата вярност към мисията, която изпълняват. Това са един наварец, изпратен неочаквано в Ориента, за да изпълни обещание дадено от негови предци, един командор на финансите в Ордена на тамплиерите, един воин мюсюлманин от сектата на друзите и една необикновена египетска ясновидка. Всички те ще се окажат на ръба на пропастта втурнали се в лудешки бяг да открият кражбата на века.

В динамичното преплитане на множество събития и съдби по времето на кръстоносните походи, в напрегнати събития, в които герои са заподозрени и гонени, читателят присъства на битките за власт в западащото кралство на Йерусалим, узнава за конспирациите на строителите от Братството на Свещения сговор, за появата на тайнствените каготи, които са прокажените строители на катедрали, присъства и на военния сблъсък между Саладин и християнските крале.

Хесус Маесо чертае бляскава фреска на света на Кръстоносните походи, представя живописна и колоритна обиколка на страните и техните жители на Навара, Провенса и в Близкия Изток. Описва луксозни дворци, средновековни замъци, лазарети за болни от проказа, джамии, галери на тамплиерите и ... още много други любопитни места, както и кралските дворове на прокажения принц Бодуин и на Саладин, дворците на папата и на Византийската империя. Всичко това е събрано в настоящия роман в напрегнат и жив ритъм, в жестоки и дълбоко емоционални сцени.

В епохата на Кръстоносните походи сблъсъкът между християнството и исляма стига до връхната степен на ожесточение. Тогава се заражда братството на рицарите: Орденът „Монте Гаудио“, който има за цел да се сражава на Светите Земи заедно с тамплиерите и хоспиталиерите. Тази книга разказва неговата привлекателна, драматична и неизвестна до сега история.

На книжния пазар от 29 ноември 2013 г.
Обем: 584 стр.
Превод от испански: Тамара Такова
ISBN 978-954-28-1401-6
Издателство: „Сиела“
Корична цена: 18 лв.

Прочетете още:

Коментирай