Свободно време

Красивите сгради на Хундертвасер

Изкуство, което заслужава внимание

02.01.2014г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако някога сте минавали през красивата Виена със сигурност сте видели сгради, които са ви направили впечатление, особено тези, които са изрисувани в ярки цветове и линии, създаващи много настроение.

Изкуството върху сградите, което тръгва от австрийската столица е дело на австрийския художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Той е роден през 1928 година и починал през 2000 година. Кафенета, жилищни сгради, спа центрове и други, Хундертвасер е оставил завинаги следа върху тях.

Противник на правите линии и рационалността в архитектурата, за неговото изкуство е характерна работата с няколко вида боя, използването на мозайки, блестящи лакове, елементи в златен цвят, много зеленина. Приживе творецът намирал самото съвършенство именно в кривите, но красиви линии, които поставял върху сградите и в картините си.

Свързани статии

В работата си той е влагал и много графични техники, между които литография, ситопечат, гравюра на дърво и много други. Уникалността на неговия стил се крие в това, че той всеки път създава нещо различно. В архитектурните си проекти той е залесявал покриви на жилищни сгради с растителност, създавал е нови архитектурни форми като къща на терасата, къща спирала и други.

Сред едни от най-забележителните сгради на художника във Виена са Kunst Haus Wien, създадена въз основа на философията и художествените му принципи, Музеят на Хундертвасер и Градската топлоцентрала на Виенската община.

Художникът е работил не само в Австрия, но също така и в Германия, Япония, САЩ, Швейцария и Нова Зеландия. Разгледайте галерията ни със снимки на красивите и необикновени сгради на Хундертвасер.

Коментирай