Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

20.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Продай на човек риба, която да го изхрани за един ден, научи човек на риболов и си изгубил чудесна бизнес възможност.“ – Карл Маркс

Карл Маркс е немски философ, социолог, писател, известен като един от най-видните критици на капитализма. Роден е на 5 май 1818 година в Брюкергасе, Германия. Няма много информация за това как е преминало детството му. Има данни, че той е бил едно от 9-те деца в семейството.

През 1835 година заминава да учи в университета в Бон. Още от ранните си години той се увличал по литературата и философията, но по настояване на баща си записва да учи право. Въпреки това той успява да влезе в клуба на поетите в Бон. През 1836 година младия Маркс обръща по-голямо внимание на образованието си и успява да се сгоди.

Свързани статии

Въпреки че изучава право, той се запознава с трудовете на Хегел. Присъединява се и към различни групи и философски клубове, които обсъждат идеите на вече покойния Хегел. В периода между 1836 и 1837 година Маркс пише повести, драми и няколко любовни стихотворения, но те така и не биват публикувани. През 1843 година сключва брак, от който по късно се раждат седем деца.

След 1843 година Карл Маркс и съпругата му пътуват много. Живеят в Париж, Брюксел и Лондон. В Париж Маркс успява да се запознае с Хенрих Хайне. Двамата написват съвместната работа „Немската идеология“, в която правят критика на Хегел. Маркс работи като редактор на вестник, чийто ръководен орган е Съюза на комунистите, включва се в Международната асоциация на работниците.

Последните си години прекарва в Лондон и умира през 1883 година. Едни от най-известните трудове, които остава след себе си са „Капиталът“, „Осемнайсетият брюмер на Луи Бонапарт“, „Комунистическият манифест“ и „Германската идеология“.

Коментирай
14 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
ot koia strana da pogledna na temata ? iska se da zabavia az podavaneto na dokumentite ? za da se spasiat sisitata , ili da bada to4na za da dam hod na milia mi v srok ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар