Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

21.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„ В мита за киното, „Оскар“-ът е най-голямата награда.“ – Федерико Фелини

Федерико Фелини е роден на 20 януари 1920 година в Римини, Италия, в семейство от средната класа. Още от дете той се увлича по изкуството. Освен че бил добър ученик, в свободното си време обичал да рисува или да прави малки представления с кукли. Също така обичал и да чете списания с комикси, които по-късно оказват влияние върху филмите, които прави.

През 1937 година започва работа в малко ателие за портрети, а не след дълго местен вестник публикува неговата първа карикатура. От този момент той решава да се занимава и с това, както и с писане на скечове. През 1939 година записва да учи право, но няма данни дали е посещавал занятия в университета.

Свързани статии

През 1940 година продължава да пише скечове за киното и радиото. Неговата работа успява и да го срещне с бъдещата му съпруга – актрисата Жулиета Мазина. През 1944 г. работи в сценарния екип за „Рим – открит град“ като за тази си работа Фелини е номиниран за „Оскар“.

Дебютът му като режисьор е през 1950 г. със „Светлините на вариетето“. Следват „Белият шейх“, „Пътят“, „Жулиета и духовете“, „Сатирикон“ (1969) и много други. След едни от най-големите награди, които е получавал за работата си са „Оскар“, „Златна палма“ за филма „Сладък живот“, Европейска филмова награда за цялостно творчество, „Златен лъв“ за цялостно творчество, „Сребърен лъв“ за „Пътят“ и други.

Фелини умира през 1993 година в Рим.

Коментирай