Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

22.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„Няма нищо сигурно в живота. Яжте първо десерта.“ – Ърнест Нюман

Ърнест Нюман е английски музикален критик и музиколог, роден през 1868 г. в Евертън, квартал на Ливърпул, в семейството на шивач. След завършване на гимназията той продължава да учи в местния колеж, където изучава английска литература, философия и изкуство.

Нямал музикално образование, но сам успял да се научи да свири на пиано. Интересувал се от книги, свързани с вокална музика, композиция, хармония и контрапункти. Между 1889 и 1903 година работи като чиновник в централната банка на Ливърпул. Нюман се отличавал с голям интелект и с това, че имал добри познания по девет западни езика.

Свързани статии

В свободното си време пишел статии за различни списания на теми като музика, литература, религия и философия, а по-късно успява и да издаде няколко книги. През 1905 година се мести в Бирмингам, където работи като музикален критик.

В неговите материали той анализира музиката на Рихард Вагнер, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и други. Нюман е приеман за един от най-известните британски музикални критици за първата половина на XX век. Умира през 1920 година.

Коментирай
Свободно време