Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

24.01.2014г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица – някаква награда – пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия.“ – Лев Толстой

Лев Николаевич Толстой е руски писател, автор главно на романи и разкази, а в по-късната част от живота си и на пиеси, есета и религиозни трактати. Роден е през 1828 година в Русия в семейство на благородници. Детските му години са изключително трудни. Толстой бил едно от четирите деца в семейството.

Рано загубва баща си, а не след дълго и майка си. Настойница на децата става негова леля, която също умира и децата се преместват в Казан при тяхната нова настойница Пелагия Юшкова, сестра на баща им. През 1843 година Лев Толстой се записва в Казанския университет, за да се подготви за кандидатстване в редовния курс на университета по арабска и турска филология. В учебния процес той показва отлични знания и умения.

Свързани статии

Малко по-късно се мести в юридическия факултет. Учи три години, след което напуска университета и се връща в родното си място Ясна поляна. През 1849 година открива училище за своите крепостни селяни и понякога и самият Толстой провежда занятия. Същата година се премества да живее в Санкт Петербург.

Животът му се развива динамично. За кратко се увлича по хазарта, в края на 40-те години, съвместно със свой познат композира валс, който е записан в началото на XX век и е единствената музикална композиция на Толстой. По това време Толстой започва и първите си сериозни литературни занимания.

Успява да създаде невероятни литературни произведения като едни от най-добрите му романи са „Война и мир“, „Ана Каренина“ и „Възкресение“ смятани за връх в литературата. Толстой е определян като сложна парадоксална личност и като най-великият романист. Умира през 1910 година в Русия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
доктор В.Р. ( преди 10 години )
Бог е създал живота, после е изпратил десетина като него да го опишат. Останалите правят литература.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар