Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

29.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„Във всички видове изкуства е необходимо да изпитваш само онези чувства, които искаш да събудиш у другите.“ – Анри Мари Бейл – Стендал

Анри Мари Бейл – Стендал е френски писател, роден през 1783 година в Гренобъл, Франция. Анри имал нещастно детство. Майка му почива, когато е малък, а с баща му не са никак близки. Той е по-голямото от двете деца на семейството. Животът му преминава в много пътувания до Германия, Русия и Италия, където дълги години заема поста консул. Бил страстен почитател на музиката.

Свързани статии

Става известен и със страстта си към жените, която прераства в мания. Тогава получава вдъхновение за създаването на творби на любовна тематика. Един от неговите анализи за любовта е озаглавен „За любовта“. С псевдонима си Стендал той създава едни от най-добрите си произведения като „Арманс“, „Червено и черно“, „Люсиен Льовен“. Пише книги, свързани с изкуството в Италия „История на живописта в Италия“, пътеписите „Рим, Неапол, Флоренция“ и други.

Едни от най-известните му романи са „Пармският манастир“ и „Червено и черно“. За произведенията му са характерни тънката ирония, психологическата дълбочина при обрисуването на взаимоотношенията между героите и историческите сведения. Стендал умира през 1842 година в Париж.

Коментирай