Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

06.02.2014г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Интелигентност без амбиция е като птица без крила.“ – Салвадор Дали

Салвадор Дали е испански художник сюрреалист, роден на 11 май 1904 година във Фигерас, Испания, в семейството на проспериращ нотариус. Детството на Дали преминава в родния му град, а също така семейството му често пътува и до Кадакес, където имали семейна лятна къща. Именно там е неговото първо студио, в което той започва да рисува.

Още от дете е запален по изкуството. Учи в общинското художествено училище, а малко по-късно открива и красотата на модерната живопис. През 1919 година е неговата първа изложба пред публика във Фигерас. През 1922 г., Салвадор Дали заминава за Мадрид, където учи в Академията по изящни изкуства „Сан Фернандо“.

Свързани статии

Следват още изложби на ексцентричния художник, който бързо добива популярност. Дали се занимава и с илюстрации на книги, прави и портрети на Зигмунд Фройд, с който се запознава лично, пише сценарии за филми, снима се в поредица телевизионни реклами, жени се и работи над театър-музей Дали в родния си град Фигерас.

През творческия си период той успява да създаде над 1500 картини, изработва театрални декори, бижута и облекла. След смъртта на съпругата си той губи голяма част от страстта си към изкуството. Умира през 1989 година в родния си град.

Коментирай