Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

19.02.2014г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Най-красивият грим за една жена е страстта.“ – Ив Сен Лоран

Ив Сен Лоран е френски моден дизайнер, роден на 1 август 1936 година в Оран, Алжир. Още от ранно детство той създавал кукли от хартия и проектирал рокли за майка си и двете си сестри. Когато навършва 18 години, заминава за Париж и се записва да учи в Chambre Syndicale de la Haute Couture. Пътят, който изминава, вървейки към модата е дълъг и много труден, свързан със самота, депресии, употреба на алкохол.

Свързани статии

Мечтател, безспорен талант, едва стъпил в Париж, си пожелал един ден и неговото име да бъде изписано на „Шанз-Елизе“. Работи като асистент на Кристиан Диор и едва 21-годишен застава начело на неговата модна къща. С неповторим вкус и усет към женската красота, той въвежда мъжката линия в дамските облекла и е първият дизайнер, който кани цветнокожи модели в ревютата на колекциите си.

Успява да създаде бранд с неподражаем стил с инициалите YSL. През 2002 година Ив Сен Лоран напуска завинаги света на висшата мода, продавайки модната си къща на дизайнера Том Форд. Умира на 1 юни 2008 година в Париж.

Коментирай