Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

20.02.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: facebook

Снимка: facebook

„Не мечтай за живота си, а изживей мечтата си.“ – Уолт Дисни

Уолт Дисни е американски филмов продуцент, режисьор, артист, сценарист и аниматор. Роден е на 5 декември 1901 година в Чикаго. Още от ранното си детство той се увлича по рисуването. Когато е едва четиригодишен, семейството му се мести да живее в Марселин, Мисури. Там Дисни открива красотата на изкуството и започва да рисува, дори продава част от своите рисунки на съседите си.

По-късно семейството му отново се мести и отива да живее в Канзас Сити, където Дисни посещавал съботни курсове в Института по изкуство. Изучавал усилено освен изобразително изкуство и фотография. Започнал работа и като карикатурист към вестника на Академията за изящни изкуства в Чикаго.

Свързани статии

С анимация започва да се занимава след края на Първата световна война като заедно с неговия брат и други аниматори започват да създават рекламни анимационни клипове в Холивуд. През 1928 година Уолт Дисни създава образа на любимия на всички Мики Маус.

През 1937 година се появява и първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното „Снежанка и седемте джуджета“, като този филм носи на Дисни и почетната статуетка „Оскар“.

След успеха на „Снежанка и седемте джуджета“ компанията създава още много филмчета, сред които са „Пинокио“, „Бамби“, „Малката русалка“, „Пепеляшка“, „Алиса в страната на чудесата“ и много други. Всички те са любими и до днес на малки и големи. Уолт Дисни умира на 15 декември 1966 година.

Коментирай