Свободно време

Чудният френски остров Мон Сен Мишел

Островът е едно от най-посещаваните места във Франция

22.02.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

 

Наричат го едно от чудесата на Западния свят. Част е от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Мон Сен Мишел е скалист приливен остров намиращ се в Долна Нормандия, Франция. По време на високите приливи островът е заобиколен от вода, а по време на отлив плоските блата осигуряват храна на единствените в света стада овце, хранещи се с растителност вирееща в солени води.

Историята около създаването на това приказно място е свързана с много легенди. Една от тях разказва как архангел Михаил се явявал в няколко поредни сънища на епископа на Авранш, Оубер, казвайки му да построи църква на безплодната скала наречена Mont Tombe. Оубер не обърнал внимание на знамението. Легендата разказва как той бил докоснат с пръст по челото от архангел Михаил, а върху черепа на Оубер наистина се вижда, че има вдлъбнатина.

Първоначалната структура на църквата е завършена през 1144 година. През XIII век са завършени още сгради, в които били настанени монаси и още тогава островът привличал поклонници, които се стичали към абатството. Стилът, в който са построени сградите е романски и готически. Монасите от Мон Сен Мишел умеели да копират текстове още преди да бъде изработена печатната преса.

Свързани статии

По време на Стогодишната война англичаните многократно правят опити за завоюването на острова, но така и не успяват. Легендите разказват, че приливната вълна идвала толкова бързо и с такава мощ, че много рицари намерили смъртта си. През XVII век монасите започнали да пренебрегват строгите правила и дисциплина, а за определен период от време островът се превръща в затвор.

През 1874 година абатството е предадено на френското правителство с цел запазването му и тогава е обявено и за исторически паметник. През 1897 година в кулата на манастира е поставена позлатена статуя на Св. Михаил. В наши дни там може да видите монаси, които са облечени и работят както през Средновековието. Всяка година Мон Сен Мишел привлича милиони туристи.

В галерията ни може да разгледате красиви минималистични фотографии не само от Франция, но и от други кътчета на света. Ситуации от ежедневието, пречупени през обектива на фотоапарата.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай