Свободно време

Причини да не бъдете наети на работа

Фирмата си търси по-нископлатени кандидати

24.02.2014г. / 15 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки от вас поне веднъж се е сблъсквал с невъзможността да си намери работа. Понякога въпреки компетенцията и опита, интервютата за работа не приключват успешно. Други споделят, че въпреки всекидневното кандидатстване никой не ги кани на интервю за работа. Ето няколко възможни причини вашите опити да намерите работа да се оказват неуспешни.

Кандидатурата ви не е била разгледана

Практически всички кандидатури трудно биха били разгледани, особено, ако по обявената позиция кандидатстват стотици и хиляди кандидати.

Вие сте по-квалифициран, отколкото се изисква

Нерядко се случва компанията, в която кандидатствате за работно място, да отхвърли вашата кандидатура, защото сте твърде квалифицирани. За жалост все още има работодатели, които предпочитат да наемат някои по-малко опитен или наивен кандидат.

Високата квалификация е и често приемана като заплаха от страна на служителите на фирмата дори и от страна на този, който ви провежда интервюто за работа.

Фирмата търси да наеме евтина работна ръка

В тази ситуация дори и да сте с най-богат опит, сертификати от различни обучителни курсове и компетенция, ако се появи кандидат, който е съгласен да работи за по-малко пари, шансовете ви да бъдете наети на работа намаляват. Ето защо е добре да бъдете внимателни когато става въпрос за пари.

Предварително проучете пазара и заплащането в сектора, в който кандидатствате. Така ще бъдете по-добре подготвени с отговор в случай, че ви попитат каква заплата очаквате да получавате.

Нямате познат, който би могъл да ви препоръча

Контактите и познанствата оказват голяма роля в намирането на нова работа. Затова не забравяйте, че където и да отидете да работите е хубаво на тръгване да си оставите една малка вратичка за всеки случай.

Явявате се на фиктивно интервю

За жалост често се случва кандидатът за обявената позиция да бъде предварително избран. Въпреки това работодателят трябва да публикува обява за „свободната позиция“. Вие както и останалите кандидати се явявате на едно фиктивно интервю, което не ви гарантира заетост.

Неприемливо поведение на интервюто

Когато се явявате на интервю за работа, трябва да бъдете изключително премерени. Да внимавате какъв дрескод ще изберете, да не дъвчете дъвка, да бъдете усмихнати и любезни, да не говорите лошо за предишния работодател (ако има такъв), да покажете интерес към дейността на компанията и т. н.

Автобиография, която не отговаря на стандартите

Често кандидатите за работа гледат на CV-тата просто като на лист хартия. Документите, с които кандидатствате са вашето първо представяне пред фирмата. Много е вероятно, ако автобиографията, мотивационното писмо и всички други изискани документи не са оформени според изискванията, вие да не бъдете повикани на интервю.

Ако се затруднявате в оформянето им, доверете се на фирми, които могат да ви помогнат в тяхното систематизиране. Избягвайте клишетата от интернет, както и това да завишавате вашите умения.

Свързани статии

Неприветлив външен вид

Първото впечатление е особено важно, когато се явявате на интервю за работа. Важно е да се погрижите за добрия си външен вид и тук отново може да ви помогне предварителното проучване на фирмата, в която се явявате на интервю.

Не сте достатъчно подготвени

В наши дни конкуренцията е голяма. От всеки, който заема определена длъжност се изисква да бъде максимално любопитен и гъвкав към промените. Случва се по-малко квалифицирани кадри да бъдат наети, само защото на интервюто са показали своите силни страни.

Тази стъпка увеличава шанса да бъдете наети. Но, ако все пак това не се случи, помислете дали не е хубаво да преминете допълнителни курсове, които биха повишили вашата компетенция и биха покрили изискванията на компанията, в която кандидатствате.

Коментирай