Свободно време

Мисъл на деня

Вдъхновение на деня

28.02.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Илюзията за свободата ще продължи докато е изгодно. В момента, в който илюзията стане твърде скъпа, ще махнат декора, ще свалят завесата, ще отстранят масите и столовете от сцената и ще видите тухлената стена в задната част на театъра.“ – Франк Запа

Франк Запа е американски композитор, китарист, певец и режисьор, роден на 21 декември 1940 година в Балтимор. Като дете семейството на Запа доста пътувало, заради астматични проблеми, от които той страдал. До 15-годишна възраст Франк сменил няколко училища.

Свързани статии

През 1955 година семейството му се мести да живее в Ланкастър, земеделски град, разположен до пустинята Мохаве. Новото местоживеене на семейството било в близост до военновъздушна база. Това открило достъп на Запа до радиостанциите на Лос Анджелис и той водил свое собствено съботно предаване.

Запа за кратко постъпва да учи в университет. Отказва се бързо, защото решава да снима нискобюджетни филми. Той бил против общественото образование и дори прекратил обучението на децата си когато навършили 15-годишна възраст.

Освен с нискобюджетни филми, той се занимавал и с писане на текстове на песни и среща съмишленици, с които започва да прави музика. Рок, джаз, прогресив рок. Занимава се и с политика, воюва срещу цензурата.

Франк Запа умира на 4 декември 1993 г., на 52 години от рак на простатата.

Коментирай
Свободно време