Свободно време

Какво можем да научим от най-здравословните страни в света?

Здравеопазването е повече от просто здравно осигуряване и спешна медицинска помощ, то е начин на живот

06.03.2014г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Със страхотни здравни системи, добра кухня и акцент върху физическата активност, тези страни са на едни от първите места по отношение здравето на гражданите им. Много може да се научи от тези страни, ако се следва културният им модел на хранене и двигателна активност. От години в начина им на живот е залегнало здравословното хранене, а много важна роля изиграват и политиките, които здравните им министерства водят.

Какво може да научим от тези страни вижте в следващите редове!

Япония

Япония е на едно от първите места по динамичност на живота и развитие на бизнеса и икономиката. Въпреки стреса, на който са изложени гражданите й, именно заради това, средната продължителност на живота продължава да е 86 години за жените и 79 за мъжете. Ключът към дълголетието може да се дължи на това, че тяхната диета е богата на риба и водорасли, а също и на това, че на преден план са редовните физически тренировки, финансирани от правителствени програми и здравни учреждения.

Австралия

Австралия е на едно от най-последните места по нива на сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане в света! Австралийците посочват спорта на открито като основен метод за борба със здравословните проблеми. Спортът и фитнесът играят много важна роля за поддържането на доброто здраве на австралийските деца. Странното тук е, че австралийците ядат големи количества червено месо, което е в разрез с правилото, че пържолите са основен причинител на сърдечносъдови заболявания. Добрата двигателна култура на австралийците успява да пребори лошия холестерол.

Италия

В целия свят хората са почитатели на средиземноморската кухня, богата на зехтин и риба, маслини и морски дарове. Разнообразието на италианската кухня и многобройните любими специалитети от пица и паста са на едни от първите места в класациите за най-харесвана кухня.

Свързани статии

Предимството да се живее в страни като Италия се дължи на това, че традициите в търговията остават запазени и до днес, което запазва продукцията прясна, а бизнесът – процъфтяващ. В Италия големите хранителни вериги не са особено разпространени. Ако ще ходите на пазар, това обикновено означава, че ще посетите месаря, хлебаря или бакалина. Продукцията е местна, необработена, и най-вече прясна!

За сравнение в Съединените щати средностатистическият гражданин пазарува в големи количества вносна пакетирана храна, почти във всички случаи – обработена с препарати за свежо съхранение за дълъг период от време. Както е известно, тази химия влияе зле на здравословното състояние.

Швеция

Швеция е на първо място по преодоляване на раковите заболявания и грижите за детското здраве. Безспорно е една от най-здравословните страни. Всичко, което Швеция прави по отношение на здравеопазването, е винаги едно стъпало по-високо, в сравнение с останалите държави.

Шведите вярват в холистичното здраве. Общините предоставят обширни добре осветени публични пространства, насърчаващи вечерните разходки. Според тях така се създават предпоставки за щастлив семеен и професионален живот. Швеция смята, че здравеопазването е повече от просто здравно осигуряване и спешна медицинска помощ!

Коментирай