Свободно време

Петте закона на глупостта

Универсални закони, действащи във всяко общество

14.03.2014г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
снимка: outnow.ch

снимка: outnow.ch

Всеки от нас поне веднъж е срещал в живота си истински глупак. Италианският икономист Карло Чипола проучи в дълбочина въпроса за естеството на глупостта. Дълги години на проучвания довели учените до извода, че във всяко общество има 5 универсални закона на глупостта. Оказва се, че глупостта и глупаците са много по-опасни, отколкото сте мислили до този момент. Ето и законите.

Първи закон на глупостта

Хората винаги подценяват идиотите, които ги заобикалят. Може да звучи банално или снобско, но животът показва истината. Без значение колко силна е интуицията ви и преценката за хората около вас, вие винаги ще бъдете изправени пред следните ситуации.

Винаги има някой, който ви изглежда умен и рационален, но все някога ще се прояви като идиот. Глупаците винаги изникват на най-неочакваните места, в неподходящо време, за да съсипят плановете ви.

Втори закон на глупостта

Вероятността някой да е глупав не зависи от други негови качества.

Дълги години на експерименти и наблюдения доказват, че хората не са равни. Някои са по-глупави, други не са, но това определено зависи от природата, а не от културните фактори. Човек просто се ражда глупав или умен. Образованието няма нищо общо с вероятността да има определен брой глупаци в обществото.

Многобройни проучвания и експерименти потвърждават това твърдение. В експеримент са били изследвани пет основни групи – студенти, офис служители, обслужващ персонал, административен персонал и учители. Какво мислите че показали резултатите? Колкото по-нагоре в социалната стълбица се изкачвали експериментаторите, минавали през професори, дори нобелови лауреати.

Резултатите, които получили е че както при нискоквалифицираните и нискообразовани работници, така и при тези с по-висока квалификация и образование съотношението между глупавите и умните се оказало едно и също. Което значи, че няма значение колко квалификации имаш и какво образование, това не може да промени факта че си глупак.

Трети закон на глупостта

Глупакът е лице, чиито действия водят до загуба за друг човек или група хора, като не носят ползи за действащия, а в същото време могат и да му навредят.

Третият закон предполага, че всички хора са разделени в 4 групи: простаци (П), умниците (У), бандити (Б) и глупаци (Г). Ако Петър (например) предприема действия, от които страда и търпи загуби и по този начин не е в полза на Димо (например), тогава той е простак.

Ако Петър прави нещо, което е от полза за него и Димо това е защото той е действал разумно, ето защо той е умник. Ако действията на Петър вредят на Димо то той е бандит. Когато действията на Петър пречат както на него, така и на Димо то той е глупак.

Законите на глупостта ни карат да помислим върху глупостта и глупавите хора около нас, които всъщност са опасни. Вземете за пример интелигентния човек.

Той би искал да се разбере с логиката, защото иска да получи повече ползи като същевременно не е достатъчно умен, за да ги спечели. Що се отнася до глупака, неговите действия е трудно да бъдат предвидени. Той се появява без причина, без цел, без план на най-неочакваното място и в грешното време. Или както е писал Шилер „Срещу глупостта и самите богове са безсилни“.

Четвърти закон на глупостта

Не–глупаците винаги подценяват разрушителната сила на глупаците. Това значи, че хората често забравят че се занимават с глупаци по всяко време, на всяко място и при всякакви обстоятелства. Защото те правят грешки, които могат да струват бъдещето на останалите.

Свързани статии

В ситуации, в които се налага да общувате с глупаци, вместо да се наслаждавате на интелектуалното си превъзходство, мобилизирайте силите си да минимизирате щетите, които биха могли да ви нанесат. Никога не влизайте в съюз с глупаците, мислейки си че бихте могли да ги използвате за нещо полезно за вас. Това само ще ви навреди.

Пети закон на глупостта

Глупакът е най-опасният човек! Глупакът е по-опасен от бандита. Какво прави бандитът? Неговите действия правят така, че благата от един човек да се насочват към друг, а за обществото това не би било загуба. Да, ако всички ние сме бандити, тогава обществото, което ще съставляваме ще е гнило – общество, в което властите са корумпирани, а хората заобикалят законите.

Резултатът е бедно общество. Хвърляйки поглед към обществата с ярки примери, ние всеки път се убеждаваме, че в успелите общества умните хора са повече. Умните се опитват да попречат на глупаците и на тяхната разрушителна сила. Ето защо ако едно общество иска да прогресира, се нуждае от повече умни хора в управлението и от по-малко глупаци и наивни бандити.

Моля, не давайте примери за общества с много глупаци, знаем си ги. :-)

Коментирай