Свободно време

Да намериш идеалната съпруга, да я отвлечеш и държиш във фризер

„Изгорени мостове“ – Вал Макдърмид

28.03.2014г. / 13 25ч.
Аз жената
Да намериш идеалната съпруга, да я отвлечеш и държиш във фризер

Някой избива по особено жесток начин жени, които приличат на главен инспектор Карол Джордан. Връзката не може да бъде пренебрегната и скоро профайлърът Тони Хил се озовава в опасна близост с разследването точно когато убиецът е готов да нанесе нов удар.

Престъпникът е хладнокръвен и пресметлив психопат, чиято болна фантазия го тласка да инквизира и убива жертвите си по особено извратен начин. Разследването се усложнява с всеки изминал миг, границите се размиват и скоро Карол и Тони, разделени от страшно преживяване в миналото, ще трябва да работят отново заедно, за да спасят жертвите – и себе си.

Вал Макдърмид си остава ненадмината“ твърдят от „Обзървър“. Не съм нито в положението, нито в категорията да споря с журналистите от такава медия, но истината е, че Вал този път наистина надмина себе си.

Винаги съм си мечтала за малка усамотена къща в провинцията. След книгите на Макдърмид обаче вече и провинцията и усамотението будят страх в мен. „Изгорени мостове“ ни пренася в познатата атмосфера на отвличания на жени, тела, изхвърлени в пустошта и убиец, който на пръв поглед е съвсем обикновен човек. Макдърмид обелва пласт по пласт болното съзнание на този психопат, както и романтичната представа за английската провинция. Все пак нека не забравяме, че в нейните книги под всеки красив хълм може да се крие тяло и всеки любезен съсед може да е убиец. Но с типичното си умение да преплита криминалната интрига с психологическите разсъждения, Вал не ни представя просто интригуващ разказ за убийства, а начин да погледнем и разберем водещата сила в един болен мозък.

Истината е, че и този път писателката успя да ме изплаши, въпреки че си мислех, че съм изградила поне малко имунитет след предишните дози нейни романи. Но, както казах, тя просто надмина себе си.

Макдърмид остава вярна на стила си – интрига, напрежение, постепенно изграждане на правдоподобен психологичен профил и щипка шотландски хумор. Черешката на тортата е, че този път всички жертви приличат на главен инспектор Карол Джордан. Убиецът или я познава, или дори може би е някой много близък до нея човек. Той е извратен психопат, който смята, че да намериш идеалната съпруга, означава да я отвлечеш и държиш във фризер, а когато ти приготви за вечеря стек като подметка, просто няма как да й простиш и да не я убиеш.

Такъв човек трябва да бъде открит и спрян възможно най-бързо! А когато отвлечените приличат толкова много на Карол, няма как профайлърът Тони Хил да стои безучастен.

И въпреки пропастта между двамата Тони и Карол ще трябва да работят отново рамо до рамо, защото залогът е не просто разкриването на поредния случай, а всъщност техните собствени спокойствие, свобода и живот.

За тези, които вече са почитатели на изключителната Вал Макдърмид, името й е най-добрата реклама. Защото попаднете ли веднъж в плен на тази писателка, няма и да искате да се освобождавате от магията на перото й. Критиците я нареждат сред най-добрите автори на психологически трилъри. В това се крие тайната на Вал – тя няма просто да ви омае със заплетен сюжет и страховити убийства. Самата авторка приема Агата Кристи за свой учител, и отделя основно внимание не само на суровата криминална интрига, а на отношенията между персонажите – сложни, заплетени, на моменти дори противоречиви, каквито са тези в истинския живот.
Бела Чолакова

На книжния пазар от март 2014 г.
Обем: 448 стр.
Издателство: „Еднорог“
Корична цена: 19,90 лв.

Прочетете още:

Коментирай