Свободно време

8 златни правила за безопасен интернет за нашите деца и размисли по темата

„Ще отговарям на имейли и чат само от хора, които познавам.“

22.03.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

За поредна година (от 2007-а насам) февруари работя по каузата децата и тяхното безопасно сърфиране в интернет. Наскоро за пореден път отбелязахме международния ден за безопасен интернет.

С разочарование мога да кажа, че в Министерство на образованието и Държавна агенция за закрила на детето (безопасният интернет като тема е там прехвърлен удобно) нехаят. Действат проектно-проформа. Типично.

За жалост учителите, колкото и да са отдадени на учителстването, по-често не са подготвени, отколкото обратното, да отговарят на детските питания. Камо ли да учат, показват, съветват компетентно. Има изключения, за радост. Но като цяло картината е тъжна.

В 5-ти клас учениците започват да учат да пишат на компютрите на БДС (български държавен стандарт). В 5-ти клас средният български ученик вече има кариера онлайн от поне 2-4-6 години. Има свое мобилно устройство (лаптоп, таблет или смарт телефон) – около 50% от децата в големите градове, има свой профил във Фейсбук – около 75% от децата в 4-ти клас. Излъгал е за възрастта си там. Родителите му знаят това. Учителите също. Всички са в една голяма колективна лъжа. Но дотук всичко е в рамките на нормалното. И относително безопасното.

Големите проблеми идват при големите деца, както гласи народната мъдрост. Тези между 8 и 12 клас. А там вече наистина никой дори не се досеща за възможните казуси. Още по-малко някой работи с тях целенасочено (с малки проектни изключения).

За да завърша все пак позитивно се радвам, че фондация „БГ Сайт“ имаме подкрепата на Британски съвет и ще имаме нов тираж на книжката „Сърфирам безопасно“, ще обикаляме училища в София и други градове, ще срещаме ученици 1-4 клас, ще говорим с тях, ще разясняваме. За най-запалените по темата безопасност онлайн родители – събираме Родителски съвет, за да мислим как да продължим нататък и да опитаме да достигнем Министерство на образованието и педагогическите факултети и всички, от които зависи промяната.

А междувременно може да принтирате тези правила, да ги обсъдите с децата си и да ги сложите около компютъра у дома :)

Още интересни статии прочетете в нашата блогосфера.

Източник: smiling.webreality.org

Коментирай