Свободно време

Плюсове и минуси на работата от дома

Работата от дома ви превръща в социопати

26.03.2014г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В офис или у дома? Кое е предпочитаното от вас работно място? И двете локации имат своите плюсове и минуси. Вижте кои са положителните и отрицателни страни на работата от в къщи.

Плюсове:

Свобода

У дома вие работите по вашите правила, по вашия начин и темпо, което в повечето случаи вие определяте. Темпото зависи от това кога трябва да завършите своите задачи и проекти. Позволявате си да разхвърляте бюрото си да създавате малък хаос около вас, който събужда креативността.

Удобство

Винаги бихте могли да си създадете удобство като това да излезете в топлите дни в градината или да седнете на уютната тераса. Кафе машината е наблизо, така че през целия ден ще имате приятна гледка и ароматно кафе.

Намирате се в непосредствена близост до семейството си

Работата от вкъщи е все по-предпочитан начин за младите майки. В първите месеци те не само че продължават да развиват кариерата си макар и с по-бавни темпове, но са близко до децата и останалите любими хора.

Работите когато искате

Едно от предимствата на това да работите у дома е че щом имате компютър (ако работата ви е основно свързана с него) по всяко време може да работите или обмисляте нововъведения върху проектите си. Работата от вкъщи позволява известна гъвкавост, защото често може да се излежавате по-дълго време преди да се заемете със задълженията си.

Кои са минусите?

Превръщате се в социопати

Все някога ще се наложи да се върнете в офис средата. Тогава ще ви бъде трудно да се аклиматизирате в новата за вас среда. Вместо да се чувствате комфортно от това, че има с кого да се посмеете или да чуете интересна история, ще се усещате така, сякаш имате нужда да се детоксикирате от хората около вас. Това постепенно ще ви превърне в един скрит социопат.

Стигмата

Все още разбирането на много мениджъри е че ако не може да се видите лице в лице, то няма как да работите по проектите ви.

Без граници

Често тези, които работят от дома, сядат на бюрото и пред компютъра веднага след като са станали от леглото. При тях дори е възможно целият ден да премине по пижама, без да са взели сутрешен тоалет. Обядът няма да е сервиран на масата за кратка почивка, а ще премине отново пред компютъра. Така всяка една стъпка, след която следва друга се сливат в едно, което няма граници. Често семейството ви мислят че като не работите в офис сте на разположение за всичко и по всяко време, което в крайна сметка пречи на работата.

Свързани статии

Изолация

Независимо дали сте семейни или не, изолацията е най-сигурното нещо, което може да ви се случи, когато работите у дома. Постепенно става така че вие нямате възможност да комуникирате лице в лице с креативни и интересни хора на различни теми. По този начин е по-трудно създаването и на нови контакти.

Разсейвате се

Често решавате, че може да се помотаете, работейки у дома. Невинаги имате необходимото спокойствие и тишина от страна на другите членове на семейството. Мързелът е най-голямото изкушение за работещите в домашна среда.

Застояване

Заседналият начин на живот вреди не само на физическото, но и на психическото здраве. Когато сте в офиса вие все за нещо се налага да се пораздвижите. У дома всичко е на една ръка разстояние или има кой да ви го сервира.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 9 години )
Тия неща могат да ги разправят само хора без малки деца. С тях вкъщи няма как да се работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвина ( преди 9 години )
Изобщо не съм съгласна с нито един от минусите. Работих около 2-3 години вкъщи, след това 8 години в няколко различни офиса и сега отново съм вкъщи.Социопатията и изолацията са всъщност една точка или поне могат да се обединят. Е, сега имам много повече време отпреди да се виждам с приятели, защото разполагам с цялото си време и при добра организация, всъщност имам повече контакти, отколкото преди. Мога да ида на гости на приятелка в майчинство през деня и да работя вечерта например или да видя приятел, който работи в офис в другия край на града, през обедната почивка. Отделно от това, когато човек мине на свободна практика, сам си търси клиентите и поне аз сега имам много повече срещи, ежедневно, с различни хора, отколкото имах преди в офиса, когато всеки ден виждах все едни и същи лица. Отделно от това съм много по-спокойна, когато си върша техническата работа сама, без някой колега постоянно да ме прекъсва за нещо и оттам съм и по-приятна за общуване за околните, когато се виждам с тях. :) Ако се наложи да се върна в офис, най-много да съм по-отпочинала и заредена, а не да страня от хората, както уж трябва да стане според статията.Съвсем отделна е темата за професионалните събирания и конференциите в бранша. За времето, през което работех в офис, шефовете винаги са считали такива неща малко или повече за загуба на време. Сега никой не ме ограничава да посещавам такива събития и пак се получава така, че срещам колеги от бранша по-често, отколкото преди.За стигмата съм съгласна, че я има, но си е пак до човека. Ако успеете да докажете с резултати, че сте също толкова продуктивни, колкото и в офиса, а може би и повече, мениджърът рано или късно ще се навие. Ако не се получи, а много държите на работата вкъщи, сменете фирмата или минете на свободна практика.Колкото до границите, разсейването и застояването, всичко си е до човека и личната му самодисциплина. Въпрос на хигиенни навици е човек да си направи тоалета сутрин и не би трябвало ходенето в офиса да е единствената причина да се измие и облече. Със застояването също е така. Откакто не съм в офис, спортувам буквално всеки ден по един час - спестеното време за път до офиса използвам за това. Със семейството проблемът трая точно два дни и на третия се научиха, че ако седя на компютъра, това значи, че съм на работа. Пак е въпрос на комуникация и разбирателство с хората около вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Че си има положителни страни, има си, ама си зависи от човека. Аз например трудно се съсредоточавам вкъщи, а и ако семейството, най-вече детето, е наоколо става направо невъзможно да работиш. Как да обясниш на едно малко дете, че "мама има работа", като то решава, че точно в този момент иска внимание. И съответно аз зарязвам работата. Точно за това се и върнах в офиса. Вкъщи просто не мога да свърша нищо. Детето иска нещо, съседката от долния етаж слуша музика силно, някой звъни по телефона само за да ме чуе, защото знае, че съм си вкъщи...е как да свършиш нещо?! Та по-добре усилена работа от 9 до 17,30 и после да съм свободна да правя каквото искам отколкото 12-13 часа да се мотая и уж да работя, ама без резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Най-добрият вариант е 50 на 50. Половин ден работа в офис и половин от къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време