Свободно време

Как да кажа коя съм, без да се налага да говоря

Разкриването на стила ми ми помогна да видя и преживея истинската си красота

27.03.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Непознатото буди страх. Съпротива. Срещата ми с много новости, които днес са дадености, е предизвиквала точно тази реакция. Защо си мислех, че този път ще е различно? Защото съм по-мъдра? Уви, понякога заучените модели са по-силни от нас. Преди близо 2 години влязох в студиото на Маргото, My Beautiful I с ясната идея, че това, което ще науча там, ще допълни картинката за мен. Така и стана. Обаче началото бе турбулентно. Всичките ми страхове наскачаха като ужилени. Показвайки на показ истинската си същност, моята женственост, нямаше да остана незабелязана. Но пък от опит вече знаех, че добре познатият ми елегантно-спортен стил, без бижута и грим, чиято задача бе да ме пази от прекалена публичност и чужда натрапчивост, отдавна не ми служеше добре. Дори и добре скрита, винаги бях откривана. Хора масово скъсяваха дистанцията и навлизаха в уж добре защитената ми аура.

И така. Аз вярвам в практиката и в дисциплината. Започнах полека. Първо една рокля. След това втора. Отне ми месеци да вляза в магазин за бижута и да избера един набор от перлени гривни. И когато веднъж вече ги нанизах на китките си, не можех да си представя как съм живяла без тях. Ръката ми изглеждаше като изваяна с тази малка добавка. ..

Както с всяко ново нещо, срещу което се бунтуваме, но което ни съпътства всеки ден, така и аз се влюбих в моя стил. По равно смесица от блясък и класа. Женственост и умереност. Откритост и дистанция. Усещане за жена и кралица. И днес роклите са повече от всичко друго в гардероба ми. Но все още се случва да се извинявам свенливо и да омаловажавам естествената си красота, Изтънчено подчертана от стила ми.

Какво е стилът, ако ли не е израз на същността ни. Той е първото нещо, което влиза в комуникация с другите. Дрехите, които носим казват на другите кои сме ние, откъде сме тръгнали и докъде искаме да стигнем. И другите ни отговарят според това послание. Езикът на дрехите може и да е неуловим, но е безпогрешен.

Магьосница. Кралица. Героиня. Елф. Принцеса или нимфа. Архетиповете, които познаваме от приказките, митовете и легендите, са в основата на шестте стила. Драматичен стил, класически стил, естествен стил, игрив стил, ангелски стил и бляскав стил.

Анализът на стила стъпва на теорията за архетиповете на Карл Юнг, измерва съотношението между мъжката и женската ни енергия, изследвайки пропорциите на тялото и излъчването ни. Кои архетипове са изразени най-силно в характера ни и в тялото ни? Това е едно своеобразно връщане към нас самите. Възможност да покажем на другите сила, класа, невинност или любов. Това, което е в нас.

Драматичен – магьосница власт не се приближавай, класически – кралица, класа, дръж се както подобава, естествен – героиня, свобода – хвани ме, ако можеш, игрив – елф, игра – бъди ми приятел, ангелски – принцеса невинност – бъди нежен, бляскав – нимфа, любов – обичай ме.
Съчетанието от пропорции и излъчване не наподобява ничие друго. Стилът на всеки е уникален. Все повече жени (и мъже) срещам, които държат в ръце палитри и говорят уверено за Карл Юнг и личния си стил. И с някои от тях имаме общо. Все пак, подобното привлича подобно. И все пак. Всеки от нас носи дрехите си със собствен чар и енергия.

Ще те попитам нещо. Когато разглеждаш поредното модно списание, кои са дрехите, които привличат и задържат погледа ти? В тези малки моменти на отмора сме искрени. Това, което сме ние отвътре непрекъснато търси външното си отражение. Тук обаче идват вярванията и ограниченията, които сами си поставяме. На мен не би ми стояло. прекалено слаба съм, дебела съм. Тези рокли са прекалено скъпи. Не мога да си ги позволя. Такава дреха не мога никъде да намеря. Ако така се появя в офиса, ще ме сметнат за луда. Хората ще ме заглеждат.

Практикуването на моя личен стил разби много от вярванията ми. Всъщност красиви рокли има под път и над път, стига да съм готова да ги видя. Красиви есенни съчетания, точно като за моята палитра, се откриват лесно във всеки един магазин. Цената често много приятно ме изненадва и е точно толкова, колкото мога да платя в момента. А реакцията на околните? Безкраен низ от възхищение, обожание и радост.

Имам една нова-забавна история, която е добър пример. Имах среща вечерта и много ми се искаше специално за нея да имам нова рокля. Имах и допълнително изискване, да е кафява. Такава нямах. Но и време нямах, за да я търся. Програмата ми бе стройно подредена. Между срещите си бях отредила и време да напазарувам. И точно там, на една закачалка в супермаркета намерих моето ново кафяво съкровище на големи красиви цветя.

Подбраната с вкус и знание дреха не е задължително най-скъпата, но е тази, която подчертава теб и красотата ти по най-уникалния начин. Модата е това, което другите казват, че трябва да носиш. Стилът е това, което показва най-доброто от теб на другите.

Разкриването на стила ми ми помогна да видя и преживея истинската си красота в нейния пълен блясък, донесе ми увереност и подкрепи силно посланието ми към света. Жената в мен тържествува свободна, заредена, разцъфтяла, благодарение на Маргарита Асадурова или накратко Маргото от My Beautiful I.

Още интересни истории четете в нашата блогосфера.

Източник: jenite.net

Коментирай