Свободно време

Изумителни водопади, спиращи дъха (галерия)

Неземна красота

02.04.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

 

Без съмнение едни от най-изумителните, изящни и пищни природни чудеса са водопадите. С красотата и формите си те карат човека да скланя глава пред силата на природата. Могъществото, с което се изливат водите, височините и причудливите форми, които извайва мощта на водата карат окото да не иска да мигне, наслаждавайки се на извънземната красота.

 

Най-високият водопад в света е Ангелският водопад или водопадът Анхел, който се извисява на 1054 м височина. Намира се във Венецуела, в планината Ауянтепуи (тепуи – планина с платовидно било, характерна за Гвианската планинска система в Латинска Америка). Открит е през 1933 година от американския авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл, на когото е кръстен.

Рубиненият водопад в Чатануга, щата Тенеси в САЩ не изумява с височината си, а с рубиненочервения си цвят и мистичното си излъчване. Намира се в пещера, формирана преди приблизително 240 млн. години. Водата се просмуква по много атрактивен начин надолу в пещерата, а днес той е осветен подобаващо, за да привлича туристическото око.

Райското пръскало е най-високият водопад в България и на Балканите. Със своите 124,5 м височина Райското пръскало краси подножието на връх Ботев и е част от резервата Джендема. Водопадът е чудесна туристическа дестинация, подходяща за екотуризъм за любителите на чистия въздух и внушителните пейзажи.

Водопадът Виктория се намира в Южна Африка по поречието на река Замбези, точно на границата със Замбия и Зимбабве. Открит е от Дейвид Ливингстън, шотландският мисионер и изследовател през 1855 година. Той е един от най-пълноводните водопади в света, привлекателна туристическа дестинация, която предлага и интересен атракцион – точно на ръба на водопада се образува своеобразен „басейн“, наречен „Дяволския басейн“, който позволява на туристите да плуват буквално на ръба на водопада, наслаждавайки се на красотата му! Изумително! Но и опасно.

Един достоен азиатски представител на тези впечатляващи природни забележителности е водопадът Хуангушу. Той е висок само 77,8 м и в сравнение с останалите си е направо нисък, но за сметка на това е пълноводен и ширината и дебитът му са доста внушителни. Намира се в Китай на реката Байшуй.

Всички снимки на причудливите водопади разгледайте в галерията ни.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Уникални са, особено рубинения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време