Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

01.04.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата.“ – Волтер

Франсоа-Мари Аруе с псевдоним Волтер е роден през 1694 година в Париж. Той е френски писател и философ, който още приживе успял да се превърне в голяма знаменитост. Израства в семейството на работливи и успели родители, които давали всичко, за да осигурят на Волтер добро образование.

Едва десетгодишен той постъпва да учи в йезуитския колеж „Луи льо Гран“, най-престижното и скъпо училище в Париж, където се учел с лекота. Изучавал латински, гръцки, реторика. Там той започва да създава и своите първи стихове, като талантът му на писател веднага е забелязан.

Свързани статии

Едно от най-известните произведения „Едип“ той написва в Бастилията, където е хвърлен за наказание, защото си позволил в някои епиграми да осмива регента и дъщеря му. Тогава за първи път той се подписва под свое произведение с псевдонима Волтер.

След Бастилията той попада в затвора, а не след дълго бива изгонен от Франция и това го отвежда в Англия. През 1760 г. се установява в малкото селце Ферней, което се намира на границата между Франция и Швейцария.

Успява да си купи замък, който се превръща в място за срещи на философи, поети и знаменитости от цяла Европа. Волтер остава голямо литературно богатство. Умира през 1778 година в Париж.

Коментирай