Свободно време

Мисъл на деня

Петъчно вдъхновение

04.04.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

„Силата на жените идва от това, че психологията не може да ги обясни.“ – откъс от „Идеалният мъж“ на Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в Дъблин, Ирландия. Израства в добро семейство. Баща му е виден хирург и пише книги за археология, както и поезия. Едва 9-годишен Оскар Уайлд получава своите първи познания по френски и немски език от частни учители, които му преподават.

Завършва колежа „Тринити“, а след това постъпва и в университета в Оксфорд, където изучава философия и класическа литература. Освен с интелекта и интересите си, той става известен в обществото и с екстравагантния си начин на обличане. Животът му се развива динамично, пътува много.

Свързани статии

Освен със своята ексцентричност, Оскар Уайлд става известен и със своята хомосексуална ориентация. Заради сексуалната си ориентация той е осъден на две години затвор. През 90-те години на деветнадесети век Оскар Уайлд успява да достигне апогея на своето творчество.

През 1895 година на сцената се поставят няколко негови пиеси, между които е и „Идеалният мъж”, комедия, която разказва за любовта, приятелството, предателството, настоящето и миналото. Уайлд умира през 1900 година в Париж, след боледуване от менингит.

Коментирай