Свободно време

Горичка открива нов сезон от събития с Форум „Заедно“

Норвежкият криминолог Нилс Кристи идва специално за събитието на 27 април

10.04.2014г. / 13 57ч.
Мария Дуковска
Маги Малеева.

Маги Малеева.

Маги Малеева обяви новия сезон от събития на инициативата за популяризиране на устойчиво развитие „Горичка“, на парти в клуб Микстейп 5 в компанията на музикантите Kottarashky & The Rain Dogs.

Събитията включват форуми, едноседмичен филм фест, видео съдържание и радио подкаст и се случват благодарение на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България – EEA Grants.

Форумите на „Горичка“ са еднодневни събития с лектори и преживявания. Най-интересното и различното във формата е разговорът на сцената, в който лектори и публика общуват чрез модераторите на събитията. Най-новият форум, Форум „Заедно“, ще се случи на 27 април в Модерен театър.

Темата „Заедно“ не е избрана случайно. Маги разказва „Всички теми на предишни Форуми: „Родителство“, „Дом“, „Храна“, „Промяна“ и т. н., са идвали при нас в подходящото време. И със „Заедно“ е така: усетихме, че духът на времето ни е такъв в последната една година, че имаме нужда да помислим и дискутираме какво означава да живеем заедно и да се свързваме и защо има ситуации, в които различията ни са невъзможни за преодоляване.” Специално за Форум „Заедно“ пристига и известният норвежки криминолог и социолог Нилс Кристи. Неговата тема е „Доброто общество е спорещото общество“. В списъка с лектори са и архитектът Пламен Братков, активистът Яна Тавание, хижарят Венци Златарев, алпинистът Иван Кожухаров, режисьорът Мартин Киселов и много други. Екипът на събитието обещава и различни преживявания извън сцената: храна от четири различни държави, изложби, книжарница с тематични заглавия, работилници и игри.

Горичка Филм Фест е едноседмичен филмов фестивал с документални филми в края на септември. Предишното издание бе през 2011 г. и покри 10 от най-добрите нови документални филми, свързани с храна, енергия, устойчиво развитие, биоразнообразие и т. н. Тази година отново филмите са селектирани внимателно, с награди и номинации от световни фестивали. За първи път ще бъдат включени и филми за малките, от които родители и деца ще могат заедно да научават за света на природата.

Предстоят също така Форум „Промяна“ през ноември; видеосъдържание с кратки аналитични коментари на конкретни теми като промените в климата и отговорен бизнес; подкаст с двамата модератори на форумите на „Горичка“, Маги Малеева и Манол Пейков, неуморният издател на Жанет 45.

Заедно с Манол Пейков „Горичка“ планира и голямо събитие за излизането на втората книга на Ивон Шуинар „Отговорният бизнес“ на български език. Специално за премиерата ще дойде в България и най-старият служител на Патагония и ко-автор на книгата, Винсент Станли. Първата книга на Ивон Шуинар, „Пусни народа ми да кара сърф“, пожъна успех с няколко тиража.

Проектите Форум „заедно“, Форум „Промяна“ и Горичка филм фест са част от проекта: „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Медийна група Investor подкрепя инициативите на Горичка, защото се включва активно във всички опити за позитивна промяна на българското общество.

Коментирай
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Браво!!! Продължавайте все така-напред и нагоре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар