Свободно време

Диагноза ли е българин в чужбина?

„Диагноза: Българин в чужбина“ – Димо Райков

21.04.2014г. / 14 03ч.
Аз жената
Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

В книгата „Диагноза: Българин в чужбина“ от Димо Райков можете да прочетете интересни размисли за BG характера, демонстриран от нашенци в странство.

За книгата:

Тази книга е един вик – какво става днес с нас, българите? Един вопъл за обич. Но обич преди всичко към себе си. Защото как ще обичаш другите, когато ти сам себе си не обичаш?

Как и защо толкова е оскотяла душата ни?

Как така при досега с нормалния свят у нас се завихрят ненормални усещания?

И още, и още въпроси... И опит за отговори... И много мълчание...

Защото „Няма по-сляп от този, който не иска да види!“.

Защото „Не е ли доброто повече от злото?“.

Да, доброто... Което толкова ни липсва на нас, българите – било в родината, било в странство, днес. А може би и утре. Когато безвъзвратно ще сме го изгубили...

За автора:

Димо Райков е един от най-интересните съвременни български писатели. Роден е на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българо-турската граница.

Димо Райков завършва минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, дълги години работи като редактор в редица литературни издания и национални медии. Сред длъжностите, които заема, са съветник на Комисията по медии и култура в 38-то Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Творческата му кариера започва през 1983 г. със сборника разкази „Стълба от камък“, последван от повестта „Жребият“ (1987 г.), сборника разкази „Мигът на невестулката“ (1989 г.). Издава и романите „Писма до мъртвия брат“ (1993 г.) и „Пансионът“ (1995 г.). През 2008 г. те са преиздадени в едно томче.

През последните няколко години Димо Райков, преди да се установи да живее в Париж, поделяше времето си между София и столицата на Франция, творчески плод на което бе един уникален и любопитен триптих за Града на светлината. Той обхваща популярните му и радващи се на огромен интерес книги: „Париж, моят Париж...“ (2006 г.), претърпяла три издания и класирана в Топ 20 на най-продаваните книги на „Хермес“, „BG емигрант в Париж“ (2008 г.) и „55 тайни на Париж“ (2009 г.). Вече живеещ в Париж, писателят издаде и сборника с разкази „Кестени от Париж“. „Диагноза: Българин в чужбина“ е най-новата му книга.

Авторът е член на Сдружението на българските писатели и е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина.

На книжния пазар от 11 април 2014 г.
Обем: 216 стр.
ISBN 978-954-26-1329-9
Издателство: „Хермес“
Корична цена: 11,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Zabobol ( преди 9 години )
ZA jalost ili ne,ne poznavam avtora,no ot anamnezata mi se struva, che shte postavq diagnozata "komunist s amneziq".Neka da pomagame v lechenieto ekipno...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време