Свободно време

Природният феномен Памуккале

Място с вековна история

22.04.2014г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Поглеждайки красивите фотографии за пореден път се убеждаваме в чудесата на природата. Тези невероятни бели тераси често биват наричани „памучен замък“. Памуккале е едно необикновено място, намиращо се на 250 км източно от Измир и на 30 км от град Денизли. Известният турски курорт Памуккале прилича на крепост от памук образувана от варовиковите отлагания.

Уникалната форма е създаден от топли минерални извори, бълбукащи от недрата на планината Кал Дъа в Западен Анадол, Турция. Водата, която прелива по пътя си, издълбава малки басейни, охлажда се и губи способността да задържи минералите. В следствие на това тези минерали се отлагат по пътя и по този начин образуват бели тераси, сталактити и малки басейни.

Природното чудо е с дължина около 2700 метра, 600 м широчина и високо 160 метра.
Районът е на повече от 2000 години и още от римско време е бил използван за лечебни процедури. Богатата на минерали вода благоприятства лечението на високо кръвно налягане, кожни заболявания, ревматоидни заболявания, неврологични проблеми, храносмилателни болести и други здравословни проблеми.

Поради големия интерес на хората към лечебните свойства на водите през 190 г. пр, н. е Евмен II от Пергамон основал град Хиераполис – Светият град. Древният град се намира в горната част на белите тераси. Памуккале е едно от чудесата на Турция. През 1988 година Памуккале и Хиераполис влизат в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Местата разполагат с всички необходими условия за туризъм. Тук туристите могат да се потопят в лечебните води, да видят уникална геоложка формация и исторически останки. Водата, която се стича достига до басейн, заобиколен от древни римски колони.

Свързани статии

От горещите извори за една секунда се изливат около 400 литра вода с високо съдържание на калций, магнезий, сулфат и бикарбонат. Температурата на водата достига от 36 до 38 градуса по Целзий, а pH-то й 6.

Водата се препоръчва не само за къпане, но и за пиене. В зависимост от играта на слънчевите лъчи в терасите на Памуккале могат да се видят невероятни синьо-зелени цветове, които сякаш отразяват чистотата на небето.

Погледнат от разстояние белезникавият природен феномен контрастира на цвета на заобикалящите го възвишения. Динамиката на времето и ерозията са превърнали ландшафта в уникално явление, което не може да бъде видяно никъде другаде по света.

Снимки: freeimages.com

Коментирай