Свободно време

Пусни книга на свобода

София се превръща в столица на свободните книги за Световния ден на книгата – 23 април

16.04.2014г. / 16 52ч.
Аз жената
Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

За първи път София има възможност да се превърне в истинска столица на свободните книги чрез предизвикателството „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ по случай Световния ден на книгата и авторското право. Идеята на организаторите от сайта „Аз чета“ и българската Буккросинг общност е на 23 април 2014 г., когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града да бъдат „освободени“ близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing и по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората в него.

Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Нов български университет, Гражданско сдружение Политроник, книжарница „Къща за птици“ и в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневния облик на града.

За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да освободят, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да „пуснат книгата на свобода“ в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да получат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги на http://azcheta.com/bookcrossing/ или на email bookcrossing@azcheta.com

Какво е Bookcrossing?

Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн. буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.

Коментирай
Свободно време