Свободно време

„Момичето от улицата“ – Орхан Кемал

Последна книга от трилогията „Възмездието“

04.05.2014г. / 10 20ч.
Аз жената
„Момичето от улицата“ – Орхан Кемал

Излезе последната книга от трилогията „Възмездието“ – „Момичето от улицата“ от Орхан Кемал. След успеха на „Престъпник“ и „Скитник“ вълнуващата история продължава. Съдбата среща Нуран и Джевдет и помежду им пламва любов. Но изпитанията пред тях тепърва предстоят.

За книгата

Бащата на малката Нуран се жени за театралната актриса Лейля, чиито капризи и грубо отношение търпи безропотно. Когато хваща съпругата си в изневяра, разгневеният мъж убива любовника й. Бащата отива в затвора, а Лейля веднага изпраща дъщеря му в дома на чичо й. Там момичето расте необичано и несправедливо хулено.

Когато след години Лейля отива да види Нуран, тя е изумена от красотата на девойката. Тя бързо преценява какво ще спечели, ако я вземе със себе си в Истанбул и я направи компаньонка. Чистата по душа Нуран обаче не копнее за ласките и подаръците на богати мъже. Въпреки заможните ухажори, тя се влюбва и омъжва за добрия и честен моряк Джевдет. Но коварната й мащеха замисля план как да отстрани нежелания зет. Една нощ тя изпраща при младата жена чужд мъж. Случилото се тогава ще постави на изпитание любовта на Нуран и Джевдет.

За автора

В знак на почит към личността и творчеството на Орхан Кемал в Турция е основана литературна награда за романи, носеща името на автора. Неин носител е и нобеловият лауреат Орхан Памук. Персонажите на Кемал и историите им предизвикват сравнения с големи имена от световната литература като Чарлз Дикенс и Джон Стайнбек. Орхан Кемал е считан за класик на турския съвременен роман.

Орхан Кемал е роден на 15 септември 1914 година в Джейхан, област Адана, в Турция. Умира от спонтанен мозъчен кръвоизлив през 1970 година в София, по време на гостуване в България.

От младежките си години Орхан Кемал работи в текстилни фабрики и отблизо се запознава с тежкия физически труд. По-късно преживяванията му ще повлияят сериозно върху творчеството му.

Прогресивните политически възгледи на още младия Кемал му донасят петгодишна затворническа присъда. Тази мрачна страница от живота му обаче е белязана от съдбовна среща. Младежът се запознава с поета Назъм Хикмет – една от най-важните фигури на турската литература. Преживяванията на Кемал през затворническите му години и възгледите му, споделени и оформени от Хикмет, са публикувани в неговите мемоари.

Кемал е считан за един от класиците на съвременната турска литература. Първият му роман е публикуван през 1949 година, а книгите му са преведени на десетки езици. Автор е на 28 романа и една пиеса, както и 12 разказа. По творбите му има 21 филмови адаптации. Домът на Кемал е превърнат в музей.

На книжния пазар от 16 април 2014 г.
Обем: 320 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1330-5
Корична цена: 12,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай