Свободно време

Маги Малеева: Благодарна съм за всичко, което имам

Интервю с голямата ни спортистка Маги Малеева за предстоящия форум на „Горичка“ „Заедно“

25.04.2014г. / 09 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Магдалена Малеева е тенисистка, достигнала четвърто място в световната ранглиста. През 2006 г. създава „Горичка“ – инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще. Разговаряме с Маги по повод форум „Заедно“, който ще се проведе на 27 април в Модерен театър в столицата.

Как и защо решихте да създадете каузата „Горичка“?

Имах нужда да направя нещо, с което повече хора да научат за нещата, които ме вълнуват. Когато започнахме за устойчиво развитие или за промените в климата почти не се говореше, а това са изключително важни теми за всички нас, независимо зад каква ограда живеем.

Тази година ще има два форума на „Горичка“. Първият, който ще се проведе на 27 април е с тема „Заедно“. Защо и как избрахте тази тема, какво да очакват хората, разкажете ни за лекторите?

Времената са такива. На разделение, плашат ни едни с други, възползват се от неспособността ни да сме заедно. Това е нещо, на което тепърва ще се учим. И вече много хора работят за това. Ние искахме да ги съберем заедно и да сме още една капка в чашата, за да започнем заедно да решаваме проблемите си, вместо да ги стоварваме на тези около и след нас. На сцената на форума ще има най-различни хора: криминолог, хижар, ромски журналист, архитект, психотерапевт, готвач, активист, алпинист, режисьор, политолог. Елате и ще изкарате един смислен ден.

Вашите инициативи винаги отправят послание към хората. Какво послание ще предадете от сцената на тазгодишния форум?

Нещо като „Сговорна дружина планина повдига“.

На форумите ви винаги присъстват интересни и грабващи с посланията си лектори. Имате ли мечта за някой лектор със световна популярност, един ден да бъде и на сцената на форум на „Горичка“?

Целта на форумите ни е по-скоро да насочва прожекторите към хората, които променят света тук, на мястото, на което сме. Нямаме амбиции да каним световни звезди, а по-скоро да открием в замърсения медиен контекст, истински истории с наши герои.

За кого са форумите на „Горичка“?

За любопитни и ангажирани хора, които търсят надеждата в срещите си с други хора и са готови да чуят историите им. Интересно е, че на всеки форум идват много нови хора, не е затворено общество. Всеки път в началото питам „Колко от вас са тук за първи път“ и повече от половината зала вдига ръка.

Вие сте посланик и на здравословното хранене и начин на живот. Много хора смятат, че това е лукс само за богатите. Какво бихте им казали, за да променят тези си убеждения?

За съжаление много богати хора, които си купуват най-скъпото масло за скъпата си кола, за да удължат живота на мотора й, не са готови да платят и един лев в повече за чиста храна. От моя опит, не става въпрос за финансови възможности, а за любопитство, образование и отговорност към близките ти хора. Има толкова много храни, които е доказано, че водят до определени заболявания, чието лечение струва много повече. Да се храниш здравословно не струва по-скъпо, единственото което се изисква е да се интересуваш и да си информиран, а това вече не е лукс, а задължение. Здравето е богатство, парите са само средство.

Без какво не можете в своето ежедневие?

Без семейството и приятелите ми.

Заедно в какво?

Заедно в това да се справим с предизвикателствата, пред които е изправено нашето поколение, така че да не стоварваме нерешените проблеми на тези след нас, а напротив – да оставим света едно по-добро място.

Успехът има ли формула?

Успехът е различен за всеки. Невинаги стремежът към даден успех е здравословен. Ако дефинираме успех като това да се чувстваме и да живеем добре заедно, то формулата е да даваме без да искаме да получаваме. И да можем да прощаваме.

Любимият ви биопродукт е?

Защо наричаме „био“ начинът, по който човечеството се е изхранвало през по-голямата част от съществуването си? Не може ли просто да се нарича „храна“. А пък продуктите, които са произведени според индустриалните земеделски и животновъдни методи, на мода през последните 100-тина години, да ги наричаме „имитации на храна“?

Блиц въпроси:

Природата ви дава?

Всичко.

Да си еко е?

Естествено.

Чашата наполовина пълна или наполовина празна?

Половината е пълна с вода, другата половина с въздух.

Спортът е?

За мен е практика, а не спектакъл.

За какво мечтаете и за какво не ви остава време?

Благодарна съм за всичко, което имам.

Коментирай