Свободно време

За идеите, целите и за това да бъдем заедно

За осми пореден път се проведе форум „Горичка“

28.04.2014г. / 17 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: facebook, Фотограф  Phelia Barouh

Снимка: facebook, Фотограф Phelia Barouh

В последната неделя на месец април 2014 г., за осми пореден път се проведе форум „Горичка“. Домакин на събитието бе Модерен театър, а темата на форума „Заедно“. На сцената на препълнената театрална зала своите вдъхновяващи идеи, бъдещи проекти и вече реализирани такива, споделиха 10 лектора.

Събитието се откри и води от Маги Малеева и Манол Пейков.

Заедно в какво? Както сподели преди дни Маги Малеева в специално интервю за Az-jenata.bg. „Заедно в това да се справим с предизвикателствата, пред които е изправено нашето поколение, така че да не стоварваме нерешените проблеми на тези след нас, а напротив – да оставим света едно по-добро място.” (пълното интервю може да прочетете тук).

В незабравимия вдъхновяващ и вълнуващ ден за всички, които бяха част от „Горичка“ се засегнаха теми за обединяването на усилията, за неспирните идеи, за бъдещето заедно. Денят бе съпътстван от музика, а всеки желаещ имаше възможност да закупи интересно четиво или биопродукт на специално изнесените щандове.

Кои бяха модераторите на тазгодишното събитие?

Първият лектор, който откри форум Горичка бе Иван Кожухаров, който е алпинист. Човек с невероятен дух и оптимизъм, който въпреки играта на съдбата не сломява глава. Посланието, което той отправи към всички нас е, въпреки трудните моменти, позитивно да вървим напред и с много хъс заедно да разрешим проблемите.

Иван разказа за проекта Мон Блан. Проект, за който той заедно с екип от повече от 36 човека са се подготвяли почти три години, за да успеят заедно да превземат снежния връх. Проект, доказващ, че успехът е постижим когато има екипна работа.

Вторият лектор, който се качи на сцената на форума бе Цветелина Йосифова, която е групов аналитик. Тя представи интересни кадри от филмите „Намерените деца“ и „Като в Рая“. Филми, които допълниха нейната лекция.

Според анализите й всеки един от нас с появата си на този свят влиза в определена група. През своя път човек носи групата в себе си. Като група означава социалната стълбица, в която сме отгледани, растем, биваме възпитавани. Групите могат да бъдат различни – добри, лоши, да имат водач, или да бъдат едно цяло, в което всеки е равен с другия.

Завладяваща бе и презентацията на архитект Пламен Братков. Братков направи кратко представяне на едни от най-добре развитите градски среди в Европа. Посланието, което предаде от сцената на театъра е че ние трябва да започнем да гледаме на града като на един цялостен организъм. Да обърнем внимание на проблемите с транспорта и екологията.

Денят продължи и със свежото представяне и на Мулти култи и тяхната доброволческа инициатива „Мулти култи китчън”. Инициативата включва над 10 автентични култури и кухни на изключително интересни и разнообразни като типажи хора дошли от различни части на света, за да живеят и изкарват прехраната си у нас. Екипът на Мулти култи представи 4 човека, част от инициативата, които бяха приготвили обедното меню за всички дошли на форум „Горичка“.

Където има идеи, които си заслужава да бъдат чути и видени, там винаги може да срещнете и Яна Тавание. Яна е активист и нейната любов и желание за грижа я повежда по трудния път на борбата за човешките права, както и на организирането на много кампании и защитаването на редица каузи.

Яна разказа за институциите, за това как въпреки тяхното бездействие, когато се обединим заедно можем да помогнем на много хора, които се нуждаят от нашата подкрепа. Хора в неравностойно положение, от старчески домове, забравени от държавата и всички нас.

Винаги сме казвали, че комуникацията е важна във всяка една ситуация. Специално внимание на това как си общуваме и на грешките, които допускаме обърна режисьорът Мартин Киселов.


С краткото разиграване на двама талантливи актьори част от неговия екип, Киселов показа лицето на бариерите и онези малки неща, които всекидневно ни пречат в това да бъдем добри комуникатори и да водим успешни разговори.

В друго време и на друго място ни отнесе презентацията на хижаря Венци Златарев. Той разказа една вдъхновяваща история за човека, който избягал от шума на големия град и се скрил в прегръдките на планината. За мечтите и за това как те могат да станат реалност, когато сме заедно. Всъщност това бе неговата история, история на пътешественик, мечтател, историята на някогашния студент по информатика.

Част от тазгодишния форум бяха и Приятели на бежанците – група граждански активисти и доброволци, която се заражда в социалната мрежа Facebook. Те разказаха за своите инициативи в събирането на дрехи, обувки, осигуряването на медицинска помощ и нормални условия на живот на тези крайно нуждаещи се хора, потърсили убежище в страната ни, сред които вече имат и много приятели.

Разказаха за лицето на войната, страха, за неизвестното и неразбирането и бездействието от страна на институциите.

Свързани статии

Публиката успя да чуе и историята на журналиста от ромски произход Огнян Исаев, който разказа за успехите, трудния път, подкрепата и неразбирането, които е срещал по пътя си.

За интеграцията на ромите и за това, че заедно можем да успеем да живеем в разбирателство и мир.

Форум „Горичка“ завърши с презентациите на политолога Димо Бечев и криминолога Нилс Кристи.

 Част от събитието бяха Фабрика за идеи и студио за документален театър VOX POPULI.

За всички, които бяха част от събитието, каузата, идеята наречена форум „Горичка“ денят остави не само спомените за усмихнатите и безкрайно интересни хора, които успяха да видят и чуят.

Темата на форума „Заедно“ ще бъде тема за размисъл на всеки един от нас към това какво, как, защо, къде да променим, към по-добро и винаги заедно. Защото когато сме заедно сме по-добри, защото обединението ни движи напред, постига цели, осъществява мечти и помага.

Ако не сте били част от този вълнуващ неделен ден, не пропускайте следващите събития на форума.

снимки: facebook,  Фотограф  Phelia Barouh

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Жана ( преди 9 години )
дано има повече инициативи като тези и хора, които вярват в промяната и идеите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар