Свободно време

Мисъл на деня

Преоткрийте вдъхновението

07.05.2014г. / 10 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

„Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго.“ – Джон Стайнбек из „На изток от рая“

Джон Ърнст Стайнбек е американски писател, драматург и есеист, роден през 1902 година в САЩ в семейството на баща чиновник и майка учителка. Джон открива любовта към литературата и писането благодарение на майка си.

Стайнбек завършва гимназията в Салинас през 1919 година, а след това следва морска биология в Станфордския университет до 1925 г. Мечтата му да стане писател го отвежда в Ню Йорк.

Свързани статии

Но неговите планове първоначално не се осъществяват. Той се връща в Калифорния и работи като екскурзовод и пазач, а през 1930 се жени. Успехите за великия писател идват след 1928 година, когато решава да се отдаде изцяло на писането.

Едни от най-добрите му произведения са „Златната чаша“,„Небесните пасбища“, „Червеното пони“ и много други. Стайнбег е носител и на Нобелова награда за литература, на награда Пулицър за „За мишките и хората“ (1937), „Гроздовете на гнева“ (1939) и „На изток от рая“ (1952). Умира през 1968 година от сърдечна недостатъчност.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Свободно време