Свободно време

6 необичайни фобии, причинени от природата

Тези фобии предизвикват пристъпи на паника, дори могат да повлияят на психиката

13.05.2014г. / 15 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майката природа ни дава едни от най-хубавите моменти, прекарани сред красота и спокойствие. Но поражда и редица силни страхове. Тези фобии предизвикват пристъпи на паника, дори могат да повлияят на психиката по начин, който да преобърне живота.

Повечето фобии се раждат след разтърсващо събитие, свързано със природна стихия или травматично преживяване. Други могат да бъдат вродени или пък на пръв поглед необясними. Каквито и да са тези силни страхове, те могат да бъдат преодолени в много случаи, но само с много воля и сила от страна на страдащия. Много хора не успяват да се справят с поглъщащия ужас.

Нека разгледаме някои странни фобии, причинени от природата!

6. Лимнофобия

Като се спомене думата езеро и повечето от нас правят асоциации с красота, спокойствие, природа, пикник – все приятни неща! Но за нещастие, съществува една особена фобия, свързана именно с езерата. Тя представлява всепоглъщащ страх от езера и най-вече от това какво може да те нападне под повърхността им. Мисълта от невидимите неща, които могат да изскочат от езерото вцепеняват страдащия и той не смее нито да се приближи до езеро, море или какъвто и да е воден басейн, нито да потопи пръста си във водата.

Свързани статии

5. Хилофобия

Тя представлява ужасяващ страх от изгубване в гората. Този неописуем страх прави разходките в планината със семейството и приятелите невъзможни. Страхът е от дивите животни, отровните растения и жилещите насекоми, от които страдащият не би могъл да избяга в дадена ситуация. Всички ни е страх от изброените дотук, но при хилофобията този страх е в огромни мащаби.

4. Хелиофобия

Хелиофобия не бива да се бърка с хилофобията, въпреки сходния звуков състав на термина. Хората, страдащи от хелиофобия се страхуват невероятно много от слънчевата светлина, най-вече заради рака на кожата, който вредните UV лъчи могат да причинят. Каквато и да е причината за този страх, болните се появяват на светлина само след като са се екипирали добре така, че почти никаква част от кожата им да не вижда бял свят.

3. Аероакрофобия

Този вид фобия съчетава невъобразимия страх от височини със страха от необятни планински гледки, наблюдавани от ръба на някоя скала или хълм. Откриването на иначе изумително красивия пейзаж е в състояние да подкоси краката на страдащия от тази фобия. Страдащите избягват да живеят или да се разхождат из подобни места, избягват и летенето със самолет. В тежки случаи дори не могат да гледат снимки на подобни пейзажи!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 9 години )
Хич не се присмивай, фобията си е нещо сериозно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )