Свободно време

Рудолф ван Веен: Подправката на идеалното ястие е добрата компания

Ексклузивно интервю за Az-jenata.bg с майстор-готвача и майстор-сладкаря Рудолф ван Веен

16.05.2014г. / 10 21ч.
Михаела Лазарова
Рудолф ван Веен. Снимка: 24Kitchen

Рудолф ван Веен. Снимка: 24Kitchen

Само след дни в България за първи път ще пристигне едно от най-обичаните лица на 24Kitchen, Рудолф ван Веен. Столицата ни ще бъде част от балканското турне на ТВ звездата.

Специална презентация и кулинарно състезание са само част от програмата на Рудолф у нас. Всички фенове на майстор-сладкаря могат да го гледат на живо и да си вземат автограф на 22 май в Paradise Center от 18:00 часа (вход свободен).

Ето и малко повече за дългоочаквания гост. Рудолф ван Веен е белгийски възпитаник, един от най-известните готвачи в Холандия. Още като дете разбира, че иска да бъде готвач. През 1985 г. завършва Кулинарното училище в Бреда с най-висок успех сред съучениците си и решава, че ще стане майстор-готвач.

Пътят му продължава в Швейцария, където има възможността да работи заедно с майстор-готвач Кас Спейкерс. Там успява да специализира сладкарство. На 27-годишна възраст получава титлата Майстор-готвач на организацията SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) – най-високата титла, която холандски готвач може да получи в родината си.

Има много спечелени първи награди, един от основателите е на Сладкарски отбор на Холандия. А от 2000 година насам Рудолф е сред членовете на журито на годишния Сладкарски шампионат в САЩ.

Споделяме едно ексклузивно и вълнуващо интервю с Рудолф ван Веен, който специално за читателките на Az-jenata.bg сподели и една от любимите си рецепти.

Кога и как започнахте да се интересувате от кулинария?

Започнах да се интересувам от кулинария благодарение на моите родители. Баща ми беше моряк, който се прибираше с много истории от неговото пътуване.

Имате реализирани няколко успешни телевизионни проекта. Какви са бъдещите ви планове?

Просто ще продължавам да се опитвам да мотивирам хората да готвят и пекат свежи ястия и да се забавляват.

Какво ви вдъхновява, когато създавате поредния си кулинарен шедьовър?

Винаги хората, за които готвя.

Коя е любимата ви кухня?

Те са толкова много. Всички те имат своите специфични вкусове. Някои от тях са sushi, каджунската кухня, хавайската кухня, кухнята на Близкия Изток.

Какво знаете за българската кухня и ще опитате ли някое от нашите традиционни ястия?

Досега никога не съм имал удоволствието наистина да дегустирам българската кухня. Така че, очаквам с нетърпение да я дегустирам по време на посещението ми. Особено супата с кисело мляко, с която сте известни.

Сладко или солено ?

Сладкото е най-голямата ми любов, но не мога да живея без да готвя и солено.

Каква е подправката на идеалното ястие?

Вярвате или не – добра компания.

Тайната да се превърнеш в добър готвач?

Готвачът трябва да има скромен характер и трябва да обича да се грижи за другите. Заедно с това добре да познава храната, да бъде добре подготвен разбира се и т. н.

(Популярността и авторитетът на Рудолф излизат извън границите на кралството през 2010 г., когато печели изпитание за майстор-сладкари и така става първия готвач в родината си, обявен както за майстор-готвач, така и за майстор-сладкар.)

Бихте ли споделили някоя от вашите рецепти за бърз семеен десерт?

Този сезон е времето на ягодите! Обичам да приготвям проста strawberry cream торта. (Специално за читателите на Az-jenata.bg. Рудолф сподели рецептата за този невероятно вкусен десерт. Вижте рецептата тук.)

Какво най-често готвите на семейството и приятелите?

Champagne risotto със зелени аспержи и маскарпоне.

Част от визитата ви у нас е кулинарното предизвикателство „Впечатли Рудолф“. С какво може да ви изненадат и наистина да ви впечатлят участниците?

Едно добро ястие трябва да отразява личността на готвача.

Снимки: 24Kitchen

Коментирай
Свободно време