Свободно време

Джейми Оливър – Food Revolution Day събират над 700 деца на кулинарен маратон

Не пропускайте Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца

15.05.2014г. / 16 33ч.
Михаела Лазарова
Джейми Оливър. Снимка: 24Kitchen

Джейми Оливър. Снимка: 24Kitchen

На 16 май 2014 година (петък) от 11.00 часа в градината зад Гранд Хотел София близо 750 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст между 7 и 12 години ще вземат участие в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца.

За първи път инициативата се присъединява към глобалната идея на Джейми Оливър – Food Revolution Day, която тази година има за цел да събере над един милион готвещи деца и да постави рекорд в Книгата на рекордите на Гинес.

Целта на инициативата е да мотивира подрастващите и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна. Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 година броят им ще надхвърли 60 милиона.

Ако децата в училищна възраст се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца, сочи статистиката.

Събитието ще бъде открито от г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и ще бъде със специалното участие на Георги Иванов, Президент на Евро-Ток България и Йоланта Делибозова – Йоли, българското лице на 24Kitchen.

За всички български деца, Джейми Оливър изпраща своя специален видеоурок, в който ще покаже как се приготвя салата „Дъга“. В рамките на 24 часа рецептата ще обиколи света и ще се опитат да я приготвят максимален брой деца.

Свързани статии

Малките кулинари, заедно с първокласни главни готвачи от Евро-Ток България, ще приготвят здравословно и балансирано меню. Към креативното готвене ще се присъединят и много родители, както и привърженици на идеята за кулинарната революция.

В края на празника децата ще участват в подходящи за възрастта си спортни дейности и йога занимания.

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се организира от Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация) вече осем години.

Ето и програмата на събитието:

10.30 – 11.00 ч. Пристигане и настаняване на децата;

11.00 – 11.30 ч. Официална част по откриване на събитието – Химни на Обединена Европа и на България – поздравления към децата от страна на официалните гости;

11.30 – 12.30 ч. Здравословно готвене. Децата и гостите заедно приготвят здравословно меню и го консумират.

12.30 – 13.30 ч. Активен спорт;

13.30 – 14..00 ч. Закриване на събитието, раздаване на подаръци и отпътуване на децата – всички деца получават продукти, съответстващи на техните хранителни нужди, както и образователни материали в областта на здравословното хранене.

Коментирай