Свободно време

Мисъл на деня

За вдъхновено начало на седмицата

19.05.2014г. / 09 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

„Човекът си е несъвършен. Той е повече или по-малко лицемерен ... Не признавам богатите за сметка на бедните – човекът е един и същ – и горе, и долу, и в средата.

„Из „Дядо Горио“ на Оноре дьо Балзак

Оноре дьо Балзак е френски писател, роден през 1799 година в Тур, Франция. През първите години от своето детство той е отгледан от дойка и е посещавал няколко пъти месечно своите родители. Следващите години прекарва в интернат, а след това и в лицея Шарлеман в Париж.

През 1816 г. Оноре записва право в Сорбоната. Тогава започва да се интересува и от философия и психология. След като завършва образованието си, започва работа като нотариус. Не след дълго той разбира че неговото призвание е да пише.

Свързани статии

Първото произведение, което написва е трагедията „Кромуел“. Следват още няколко неуспешни произведения и той затъва в дългове. Но в един момент късметът минава на негова страна.

През 1829 г. той публикува историческия роман „Шуани“, с който си създава репутация на значим писател. Едни от най-известните му произведения са „Шагренова кожа“, „Дядо Горио“, „Изгубени илюзии“ и други. Балзак умира през 1850 година.

Коментирай