Свободно време

Мисъл на деня

За повече смисъл в живота

20.05.2014г. / 10 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

„Когато станеш сутрин, помисли каква ценна привилегия е да си жив – да дишаш, да мислиш, да се радваш, да обичаш.“ – Марк Аврелий Антонин

Марк Аврелий Антонин е римски император и философ, роден през 121 г. н. е. в Рим. Неговото семейство имало испански произход. Марк Аврелий е син на претора Марк Аний Вер и богатата Домиция Луцила.

Той се ползвал със симпатиите на император Адриан, който се грижил за неговото възпитание и подготовка за заемането на висш държавен пост. През 138 година императорът избира Елий Цезар за приемник на властта, тъй като Аврелий бил все още млад.

Свързани статии

Скоро след това Елий умира. За следващ наследник императорът назначава Антонин Пий, но с условието, че той ще осинови веднага непълнолетните Марк Аврелий и Луций Цейоний Комод (сина на Елий Цезар).

Години по-късно Марк Аврелий се жени за дъщерята на Антонин Пий и е е официален престолонаследник в продължение на 23 години.

След смъртта на Антонин Пий през 161 г. Марк Аврелий е провъзгласен за император и възхваляван като въплъщение на платоновия идеал за владетел-философ. По време на неговото управление са се водели редица изтощителни войни.

Марк Аврелий Антонин е автор на философско произведение, писано по време на неговите походи наречено „Размисли“. Умира през 180 г.

Коментирай