Свободно време

Дишането през устата е толкова ненормално, колкото хранене през носа

Вие правилно ли дишате?

22.05.2014г. / 17 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Дали ти остава време да се замислиш как дишаш, през носа или през устата. Обърни си внимание, ще откриеш колко често дишането ти минава през устата. И отчасти ще си обясниш защо срещите ти с вирусните инфекции са толкоз зачестили.

Всъщност дишането през устата е толкова ненормално, колкото храненето през носа. Носът ти е естественият път, през който преминава въздухът, очиства се и се загрява.

Бебетата кърмачета са ти за пример, при тях носовото дишане е единствената им възможност. Едва по-късно, при хрема, малките деца се научават да дишат през устата.

Когато дишаш през носа, бактериите от въздуха се задържат там и се обезвреждат от съставките на носния секрет. Какво се случва обаче, ако дишаш през устата? Бактериите се задържат в устната кухина и оттам инфекциите попадат в кръвта ти.

Защо го правиш? Защо ти е да дишаш през устата, когато ти е заложено в природата да го правиш през носа. Ами, да видим. Защото си се обездвижил? Защото честичко се заседяваш пред телевизора в поза, непозволяваща ти да дишаш правилно и ритмично? Защото говориш бързо, честичко повишаваш тон? Доказано е, че при четене на глас на по-дълъг текст поглъщаш 25% по-малко кислород, а при водене на дълъг спор 65% по-малко.

Как можеш да си помогнеш е въпроса? Иска се желание, оттам и контрол. И да опиташ също. Вдишваш дълбоко през носа, изпълвайки хубаво гръдния кош и корема с кислород и когато усетиш, че няма място за повече, издишваш. Пробваш така няколко пъти. Постепенно дишането ти се успокоява и става ритмично. А в целия процес участва само носа ти. И така носовото дишане ти осигурява достатъчно приток на кислород в организма, успокоява нервите ти, и те запазва здрав.

Дишай така, както природата ти е повелила.

Източник: jenite.net

Още интересни истории има в нашата блогосфера.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Е, глупости - това е резервен вариант на тялото, несъпоставими са, най-малкото храненето през носа е невъзможно, а дишането през устата-лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
и аз небях, ама явно си има значени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )