Свободно време

40 български и чуждестранни творби одухотворяват Созопол

Международен пленер за изкуство ще оживи античния град между 25 и 30 май 2014 година

22.05.2014г. / 14 45ч.
Аз жената
40 български и чуждестранни творби одухотворяват Созопол

Созопол се превръща в трибуна на живописта в дните между 25 и 30 май в идната седмица. Общо 20 именити творци от България и Турция ще участват в международния пленер, чийто домакин ще бъде комплексът на Green Life в близост до античния град. Художниците ще потърсят вдъхновение до морския бряг, ще обменят опит и ще представят творбите си на изложба на 30 май от 18:30 ч. във фоайето на Народно читалище „Отец Паисий Хилендарски“.

„Ще създадем и представим общо 40 творби, като 20 от тях ще подарим на Green Life в знак на признателност, че подкрепиха важна за нас и за града културна инициатива”, коментира Ангелина Недин, организатор на събитието.

На 25 май в Созопол ще стъпят имена като Вахит Акан, който е и организатор от турска страна, Мурат Хаван, Февзи Явуз, Муса Гуней и други. Почти всички чуждестранни гости са и университетски преподаватели, а творчеството им е световно признато, споделят организаторите. От българска страна посетителите на града ще могат да се насладят на творбите на Камбер Камбер, Селма Тодорова, Аглика Гайтаникова, Стефан Чурчулиев и други. Сред участниците се отличава и Красимир Тодоров, който нашумя със създаването на първия по рода си "Zn Art – Музей от хартия“ във Враца.

„Събитието е инициирано по примера на редица подобни в световен мащаб. Провеждаме го за първи път и се надяваме на добра комуникация между творци и публика. Всеки желаещ ще може да се запознае по-отблизо с нашето изкуство в деня на изложбата, да поговори с творците и да сподели впечатления. Това е опит да си „сверим часовниците“, да споделим опит, защото изкуството освен вдъхновение, е и познание, обмен и комуникация с други стилове и жанрове”, казват още организаторите.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
страхотно тъкмо и времето се оправи, ще се ходи до морето )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар