Свободно време

„Буена Виста Соушъл Клъб“ с последен концерт у нас

Емблематичните кубински музиканти покориха за пореден път българската публика

01.07.2014г. / 10 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Страст, ритъм на салса, ча-ча-ча и мамбо, магнетично потракване на маракаси... Такава бе последната юнска вечер – необикновена, под звуците на музиката на „Буена Виста Соушъл Клъб“.

Емблематичните кубински музиканти покориха за пореден път българската публика на 30 юни в зала 1 на НДК. А днес, на 1 юли, „Буена Виста Соушъл Клъб“ ще зарадват и публиката в Античния театър в Пловдив.

Концертите се осъществяват благодарение на организаторите от „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“.

София и Пловдив са част от прощалното турне на групата, което ще продължи в цял свят. От сцената на НДК своята музика на българската публика подариха 16 музиканти, между които 5 от членовете, основали преди 16 години групата – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабел, Барбарито Торес, Хесус Рамос.

Невероятно присъствие, ритъм, темперамент, мирис на пури и спомени за Хавана. Така може да се опише музиката на „Буена Виста Соушъл Клъб“. Музика за любов, за тъга и революция.

Концертът започна под звуците на салса, а специални видеоефекти показаха част от живота на Куба. Танци и невероятни певчески умения демонстрираха музикантите от групата, които изпълниха и едни от най-големите си хитове „Chan Chan“, „El Carretero“, „Dos Gardenias“, „Candela“ и много други.

Но това сякаш не стигна на публиката и тя искаше още от емблематичната кубинска музика.

Истински фурор предизвика появата на легендарната изпълнителка, част от миналото и настоящето на групата – Омара Портуондо, която изпя на перфектен български припева на „Моя страна“. След два часа горещи ритми публиката върна на сцената 16-те музиканти с бис.

На финалните две песни, на фона на които бяха показани снимки от живота на музикантите на видеостена на сцената, приятна изненада за всички гости на концерта бе появата и на Йорданка Христова, която от дълги години е близка приятелка на изпълнителите.

„Буена Виста Соушъл Клъб“ поставя своето начало през 1997 година, когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър е покорен от музиката на Куба. След като издава диск с кубинска музика, той се вдъхновява да направи нещо голямо.

Свързани статии

Неговите планове го отвеждат в Куба, където той търси музиканти ветерани. Така, откривайки това, което търси, се ражда „Буена Виста Соушъл Клъб“. Интересно за музиката на групата от първия им албум е, че тя не се записва в музикално студио, а в домовете на изпълнителите или в заведения.

Оттогава милиони почитатели влюбени в музиката, която правят кубинските музиканти, чакат с нетърпение всяка нова среща с духа на Куба.

Музикантите си взеха довиждане със своите почитатели. Споделиха, че всеки тръгва по свой път, към свои проекти, но един ден отново могат да се съберат на една сцена в името на тяхната любима публика.

Снимки: Булфото

Коментирай