Свободно време

Притча за кафето, моркова и яйцето

За силата на характера...

12.07.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Животът е поредица от изпитания. Човек никога не е подготвен за лошото и не спира да търси доброто. В трудни моменти се нуждае от съвет, който да го изведе на пътя, който той не вижда.

Следващата история ще ви разкаже как да се справите успешно с предизвикателствата на деня. За силата на характера, за това как, ако успеем да бъдем гъвкави към средата, в която се намираме, бихме превъзмогнали трудностите.

Притча за кафето, моркова и яйцето

Един ден една млада жена отишла на гости при майка си, за да разкаже за своя живот. За трудностите, пред които е изправена, за това, че се е уморила да се бори с тях. Жената попитала своята майка какво да прави.

Майката не отговорила веднага, а завела дъщеря си в кухнята. Там в три еднакви тенджери сложила вода на огъня. В първата тя поставила морков, във втората яйце, а в третата кафе. Жената все още не давала отговор на момичето.

След известно време тя извадила моркова и яйцето, а кафето сипала в една чаша. Тогава попитала дъщеря си:

– Какво виждаш ?

Морков, яйце и кафе. – отговорила младата жена.

– Променили се нещо? – попитала майката.

– Морковът и яйцето са се сварили, а кафето се е разтворило. – отговорила дъщерята.

Свързани статии

–Това е само на пръв поглед. – отговорила майката.

– Ако се вгледаш добре ще видиш, че морковът и яйцето бяха в една и съща среда – врящата вода. На външен вид не изглеждат променени, но вътрешно – да.

– Така е и с хората. Онези, които изглеждат силни, могат да се пречупят там, където слабите и крехките ще се окажат по-устойчиви.

Морковът на външен вид е твърд, но вътрешно е мек. Крехкото яйце е станало твърдо.

– А кафето? – попитала жената.

– Това е най-интересната част от урока. Кафето се е разтворило в неблагоприятната за него среда – врящата вода. И я е променило в нещо хубаво, което всеки би пожелал.

Коментирай
5 rate up comment 2 rate down comment
лупи ( преди 9 години )
И каква е поуката? Къпете се с вряла вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар