Свободно време

Етикет и протокол при хранене

България е на едно от последните места в Европа по правилно поведение на масата

08.07.2014г. / 17 42ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спазването на определен етикет и протокол е неизменна част от нашето ежедневие. Това се случва неосъзнато, по навик или на база знания и умения, които сме натрупали през годините и благодарение на нашия житейски опит. Налага се да спазваме етикет при бизнес срещи и приеми, на обществени места, в бизнес отношенията, при формални и неформални срещи, дори и когато се храним. Определено етикетът и протоколът на масата имат своята важност и тънкости, които трябва да спазваме.

Проучване на foodpanda показа, че България се намира на трето място за неспазване на определени правила при храненето. Сред най-дисциплинираните на масата са англичаните и швейцарците. Според друго изследване на сайта, благодарение на платформите за доставка на храна, качеството на работа и сплотяването на колективите в офисите се е повишило. Обядът на работното място е неформален и не изисква кой знае какъв протокол, въпреки това почти на всеки човек се налага присъствие на прием или бизнес обяд или вечеря/.

Ето някой от основните правила, които със сигурност ще ви бъдат от полза, независимо дали сте на официален прием или на неформална среща.

Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути от обявения час.

Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след тях.

Ако сте дама, не е необходимо да ставате от масата при влизането на мъж или жена.

Не поставяйте коктейлни чаши на масата за вечеря. Тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за „welcome drink“.

Относно заемане на местата на масата, протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, това да бъде отбелязано с табелки.

Домакинът е последният човек, който сяда на масата.

Гостите на масата трябва да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.

Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони не се слагат на масата за хранене.

Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди или след приключване на обяда или вечерята, никога по време на тях.

Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.

Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. „Лицето, което кани е човекът, който плаща.“

Винаги се обличайте подходящо, според повода или локацията. Когато поводът е бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са задължителен елемент.

През последните години е изключително модерно заснемането на храната, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата, особено когато се намираме в ресторант.

Свързани статии

В интернет пространството е пълно с информация и снимки кой прибор за какво служи. Задължително условие е да се запознаете с това, за да не се изложите, когато ви сервират.

Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция 10:20 в чинията си.

По време на хранене не се оплаквайте от проблемите на ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.

Режете хапки, които консумирайте веднага, а не цялата порция.

Позиция на стойката – седнете изправени, само китките са на масата, а не лактите.

Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикета и протокола ще направи добро впечатление у събеседниците ви. И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение – това определено отключва много врати.

Коментирай