Свободно време

Неразгадани световни мистерии

Вижте кой е най-мистериозният град в света

10.07.2014г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Някои от тях са се появили години преди новата ера, или поне така се смята. Йероглифи, причудливи рисунки и какво ли още не са част от най-големите мистерии в света, които все още никой не е разгадал.

Такава е мистерията и около диска от Фестос, открит през 1908 година от италианския археолог Луиджи Перне в двореца на Фестос. Дискът е изработен от глина и е изрисуван с тайнствени символи.

Тези символи представляват непозната форма на йероглифи. Сред тях се разпознават човешки фигури, фигури на животни. Смята се че дискът на Фестос е единствен по рода си.

Ако тази история е привлякла вашето любопитство, в следващите редове може да прочетете за още неразгадани мистерии.

Бръмченето в Таос

В Ню Мексико се намира мистериозният град Таос. Той е определян като спокойно за живеене място, но зад неговото име стои една все още неразгадана мистерия. В Таос някои хора чуват звук, приличащ на звук от дизелов двигател.

Бръмченето не може да бъде чуто от всеки посетител на Таос. Звукът може да бъде чут на тихи места, а тези които могат да го чуят са наричани „слушатели“. Специалисти са провели редица тестове.

Въпреки обстойните проучвания, все още няма адекватно обяснение за първоизточника на звука. Бръмченето в Таос е все още една голяма неразгадана мистерия.

Ръкописът на Войнич

Този неразгадан ръкопис е съставен от 240 страници. Написан е на език, който не може да се срещне в нито една литература. Кръстен на полско-американския антиквар книжар Уилфрид Войнич, който го придобива през 1912 г.

Страниците на книгата са изрисувани с цветни рисунки на странни схеми, събития, растения, които не отговарят на каквито и да е познати видове. Не е ясен авторът на ръкописа, но се предполага, че книгата е създадена в периода между 1404 и 1438 година.

Най-загадъчният ръкопис в света се състои от 6 части, които обхващат следните области: билки, астрономия, биология, космос, фармация и рецепти.

Корабът "Мари Селесте" или "Мария Селесте"

Това е американски търговски кораб, който е бил намерен изоставен насред Атлантическия океан през 1872 година. Смята се, че за последно корабът е отплувал за Гибралтар.

Пътуването продължило месец преди мистериозно да изчезнат всички негови пътници – капитанът, жена му и дъщеря му, както и целия екипаж. Най-мистериозното е, че всички документи, багаж и лични вещи на пътуващите са открити недокоснати.

Не е имало признаци на борба. Според някои теории екипажът вероятно е прекалил с алкохола. Телата на изчезналите никога не били открити.

Сигналът „Wow“

През 1977 година доброволецът Джери Еман работещ SETI (организации, проекти и разработки, занимаващи се с търсене на интелигентен извънземен живот) се смята, че е първия човек, който получава целенасочено съобщение от един чужд свят.

Сигналът е продължил в рамките на 72 секунди. Сигналът бил силен и е бил предаден от място, намиращо се на 120 светлинни години от нас. Еман прави оригинална разпечатка на сигнала и на нея записва „Wow“.

Свързани статии

Оттогава този сигнал бива наричан сигналът „Wow“. Всички опити отново да се локализира сигналът са провалени. Все още има много спорове и мистерия около произхода му и неговото значение.

Торинската плащаница

Една от най-големите мистерии е торинската плащаница. Това е ленена кърпа с изображение на човек, което ясно показва, че той е бил разпнат. Смята се, че образът на човека е на Исус Христос и че това е платното, с което е бил обвит след разпятието.

Платното се съхранява в катедралата на Свети Йоан Кръстител в Торино, Италия.

Снимки: Wikimedia Commons
.

Коментирай