Свободно време

Признаци, че е време да смените работата си

Често боледувате и ви липсва енергия

23.07.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Кога за последен път изпитахте удовлетворение от работата? Има редица фактори, които могат да ви накарат да поискате промяна в живота си по отношение на вашето кариерно развитие, като „токсична“ среда на работа, лош шеф, ниска заплата, стремеж към развитие, който компанията не може да ви предложи и много други.

Ако вашата работа отговаря на гореспоменатите фактори или разпознавате в ежедневието си някои от следващите признаци, значи е време да потърсите нова работа.

Имате промяна в апетита

Когато човек изпитва неудовлетворение от работата или е потиснат в следствие на друг фактор, често променя своите хранителни навици. Ако намирате утеха в храната, загубили сте апетит или по-често от обикновено консумирате алкохол след работа, за да се „отпуснете“, сериозно помислете дали не е време да смените работата си.

По-малко продуктивни сте в работата, липсва страст и се отегчавате бързо

Удоволствието от работата често се изразява в допълнителен труд по собствено желание, висока мотивация за напредък в кариерата, генериране на нови идеи и т. н. Ако вие нямате търпение да приключи работният ден, не сте мотивирани, нямате желание за нови проекти и идеи, значи вече е време да си потърсите работа, която да ви удовлетворява.

Спорите по-често с колеги или шефове

Нормално е в работния процес да има спорове и разногласия. Но ако тези моменти зачестяват и вие се усещате така, сякаш губите контрол, вероятно тази промяна във вашата нагласа се дължи на неудовлетвореността, която работата ви създава. Затова потърсете нова работа.

Свързани статии

Често боледувате и ви липсва енергия

Ако по-често от обикновено се усещате уморени, потиснати, често настивате, болят ви главата, очите, това са едни от най-честите симптоми на стрес. Понякога вашето физическо здраве може да бъде индикатор за психичното ви здраве, и ако вие се чувствате като цяло болни или имате чувство за трайно неразположение, може би е време да смените работата си.

В разговорите с приятелите и семейството доминира темата работа

След работно време е нормално да споделите как е минал работният ви ден и да попитате близките си същото. Но когато имате желание да смените работата си, тези теми се превръщат в основни. Дискусиите са тежки, вие натоварвате не само себе си, но и близките.

Спите неспокойно

Ако изпитвате трудност при заспиване, будите се често през нощта и мислите за работата, това е индикация, че имате нужда от промяна. Често стресът и неудовлетвореността от работата са причина за нарушения сън, което от друга страна се отразява на физическото ви здраве.

Снимка: Thinkstock

Коментирай