Свободно време

Да се сприятелите ли с шефа във Фейсбук?

Какви са плюсовете и минусите на социалната мрежа в професионален план?

28.07.2014г. / 14 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Марк Зукърбърг пише на страницата си във Фейсбук през 2010 година, че мрежата е достигнала 500 млн. потребители. Феноменът социална мрежа се превърна във важен инструмент за комуникация, удоволствие, както и за работа.

Но тук идва един много важен и фундаментален въпрос – трябва ли да се сприятеляваме с шефа във Фейсбук?

Това е деликатен въпрос, отговорът на който зависи както от културата на работното място, така и от отношенията с шефа ви и най-вече – от съдържанието, което сте включили във фейсбук профила си! Това най-вече!

Преди да предприемете покана за приятелство към шефа си, погрижете се да премахнете всичко смущаващо, което може да влоши реномето ви – срамни пиянски снимки, асоциации с групи, които могат да се отразят зле на отношенията ви и непристойни постове.

Докато обмисляте дали да се сприятелите с шефа или не, обмислете някои основателни причини да го направите! Давайте смело, само имайте предвид, че ако решите да го направите, трябва да обърнете сериозно внимание на потребителската си активност! Е, както и тази на шефа ви!

Да бъдеш част от екипа

Хубаво е да бъдеш приобщен към екипа във всеки възможен смисъл, включително и във „фейсбук смисъл“. Някои компании използват мрежата като корпоративна стратегия. Така те не само разрастват страницата на компанията в мрежата, но я и популяризират.

Освен това вие печелите от този факт, защото така по-лесно можете да завържете контакт с колеги, с които нямате пряк досег в работния процес.

Един съвет – ако имате лично съдържание, което не искате да става корпоративно достояние, използвайте опциите за създаване на групи от хора, за да можете да ограничите съдържанието, което достига до колегите ви.

Така вашият профил ще остане чист и неопетнен пред работните ви съмишленици, а голите танци с бира в ръка, както и средният пръст, насочен към лицето, нежелаещо да подпише фиша за заплатата ще останат напълно скрити!

Подбор на персонал

Много компании използват социалните мрежи за набиране и селекция на персонала. Вече се превърна в практика HR-ите да проследяват профилите на кандидатите за работа и по този начин да си правят изводи за това какъв човек предстои да наемат.

Именно заради това е важно да внимавате какво съдържание споделяте в мрежата, защото може и да ви изиграе лоша шега!

Опознавате шефа

Всички се питат що за човек е шефът в реалния живот, когато не се държи като абсолютен задник! Пък и на работното място не всеки началник би ви допуснал да опознаете личността му.

Сприятеляването във Фейсбук може да разкрие, че вие имате общи интереси или приятели, което пък скъсява дистанцията. Така че мрежата може да се окаже много полезна тук.

Чрез постовете и активността ви вашият ръководител може да види потенциала ви, както и желанието за работа, което би могло отново да е плюс за вас. Но внимавайте, не забравяйте за негативните последици!

Не забравяйте да поддържате поведение на професионалист. В противен случай рискувате всякакво доверие да се снеме от вас!

Свързани статии

Създаване на баланс между работа и личен живот

Чрез профила си във Фейсбук можете да покажете на шефа си, както и на колегите, че имате активен личен живот, който е изпълнен с интересни странични дейности. Ако участвате в благотворителни кампании, доброволчески сдружения или пък обичате да пеете в някоя група през уикенда, това би могло да се превърне в повод за похвала!

Много компании адмирират активното допринасяне на социалната среда, в която се намират служителите им. Това им говори какви отговорни личности работят за тях. Ако имате интереси извън офиса, това би било чудесно възприето, стига да не пречи на работата ви.

Създаване на мрежа от контакти

В крайна сметка, това е най-главната цел на социалната мрежа. Хубаво е да успеете да разширите обхвата си от запознанства, които биха ви помогнали в бъдещото ви кариерно и социално издигане.

Пък и сприятелявайки се с шефа си това може да ви донесе и чисто човешки ползи – шефът е човек като вас и ако имате общи интереси, всичко това може да прерасне в трайно лично приятелство извън професионалната среда!

Коментирай