Свободно време

Притча за дърводелеца

За живота, стремежа и начина, по който градим своя път

29.07.2014г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Казват, че това как човек живее зависи не само от съдбата, която му е предопределена, но и от неговата нагласа, усилия и стремежи. В даден момент всеки има нужда от промяна, от вдъхновение, което да му покаже нов път.

Но най-важното е да не забравяме как градим този път. Следващата поучителна история разказва за живота, стремежа и напомня, че невинаги имаме шанса да започнем отначало.

Притча за дърводелеца

Живял някога майстор дърводелец. Той работел от дълги години при един строител. Един ден се уморил и решил да се пенсионира. Строителят уважил желанието му, но го помолил за една последна услуга – да построи още една къща.

Майсторът се съгласил, но докато градил къщата, той не влагал сърце в своята работа, така, както преди години. Пропускал детайли, бързал, дори започнал да използва некачествени материали.

Свързани статии

Крайният резултат бил постройка, която по нищо не приличала на останалите, които някога е строил. Когато къщата била завършена, собственикът дошъл да види какво е направено. Обиколил цялата къща, след това подал ключа на дърводелеца и му казал:

– Тази къща е за теб. През годините заедно с теб свършихме прекрасна работа. Изключително ми е тъжно да се разделим, но уважавам твоите желания! Затова искам да ти подаря тази къща в знак на уважение и признателност!

Майсторът бил напълно объркан и шокиран. Изпитвал и огромен срам. Ако знаел, че строи собствената си къща, той би я построил по напълно различен начин!

Коментирай