Свободно време

Притча за птицата

За уроците на съдбата...

01.08.2014г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Често съдбата ни поставя пред сложни ситуации, за да научим най-важното от тях. Но невинаги изправени пред трудности виждаме уроците на живота. Следващата поучителна история разказва как трябва да бъдем разумни, предпазливи и да гледаме реално на заобикалящия ни свят и никога назад във времето.

Притча за птицата

Живял някога един човек. Един ден уловил птица. Но тя не била обикновена. Птицата му проговорила: Човече, в живота си изял толкова крави и овце, а все още си гладен. Малкото месца по моите кости едва ли ще те заситят. Ако ме пуснеш на свобода ще ти дам 3 мъдри съвета.

Първият ще кажа, докато съм на ръката ти, втория от покрива на къщата, а третия – от върха на онова дърво. Мъжът се съгласил и пуснал на свобода птицата. Тогава тя му дала и своите съвети:

– Първи съвет: не вярвай на абсурдни обещания, независимо кой ти ги дава. Птицата излетяла и кацнала на покрива:

– Втори съвет: Не съжалявай за пропуснатото. В моето тяло е скрита огромна перла, която тежи колкото 10 златни монети. Ако не ме беше пуснал тази перла трябваше да е наследство за теб и децата ти, но ето че не стана.

Свързани статии

Човекът страшно се натъжил, но все пак попитал:

– Добре, а какъв е съвет номер 3?

– Ти не можа да проумееш и първите два, но ето ти и третия:

– Не ти ли казах да не съжаляваш за миналото? – рекла птицата, а също и да не вярваш на абсурдни неща? Та аз цялата тежа по-малко от 10 златни монети. Как бих могла да побера в себе си толкова тежка перла.

Коментирай